Nema komentara

APN je zaprimio 1.154 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita

APN je u ponedjeljak, 29. ožujka započeo sa zaprimanjem zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita. Prvo jutro banke su predale više od 600 zahtjeva svojih klijenata, a do danas ih je pristiglo 1.154, ističu iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Zaprimljeni zahtjevi će se razmatrati prema vremenu zaprimanja u APN-u, a poziv će trajati do utroška 50 milijuna kuna.

Građani su i ove godine prepoznali priliku da iskoriste povoljnije uvjete stambenog kreditiranja i subvenciju obročne otplate koja se kreće od 30 do 51 posto. Povoljniji uvjeti subvencioniranog stambenog kreditiranja iskazani su u nižim efektivnim kamatnim stopama banaka koje se kreću od 2,09 do 3,50 posto te nominalnim kamatnim stopama od 1,99 do 3 posto.

Usporedili smo iznose anuiteta za stambeni kredit od 100.000 EUR na rok otplate od 15 godina, gdje je:

– 700 EUR mjesečni anuitet u redovnoj ponudi, uz prosječnu kamatnu stopu 3,20% godišnje

– 643 EUR mjesečni anuitet subvencioniranog kredita uz kamatnu stopu 1,99% godišnje

Kako subvencija obročne otplate za Grad Zagreb iznosi 30%, iznos anuiteta od 643 EUR smo umanjili za iznos subvencije od 192,90 EUR. U našem primjeru, korisnik subvencioniranog kredita plaća mjesečnu obvezu u visini 450 EUR (za vrijeme trajanja subvencije). U usporedbi s iznosom anuiteta u redovnoj ponudi, mjesečna razlika je značajna.

Naš izračun je napravljen kao primjer i ne predstavlja niti jednu banku. Svakako bi bilo dobro da se posavjetujete s bankarom ili s kreditnim posrednikom koji će u konkretnom primjeru izračunati pogodnosti za Vas.

Piše: Martina Mataić Škugor