Nema komentara

Cijene stanova ubrzano rastu, evo u kojim zagrebačkim kvartovima najviše

Iznadprosječno rastu cijenu stanova u Zagrebu, Puli, Splitu i Zadru.

Prema novom istraživanju Njuškala u prosincu, provedenom na uzorku od 158 tisuća aktivnih oglasa, cijene nekretnina u Hrvatskoj, u odnosu na godinu prije, rasle su za 2,32 posto. Cijene stanova pokazuju brži godišnji rast u odnosu na cijene kuća, pa su tako one više za 4,83 posto u odnosu na prijašnju godinu, dok su kuće u prosjeku rasle 2,5 posto.

Prema indeksima cijena, nakon pada u 2013. i 2014. godini te stagnacije u 2015., u posljednje dvije godine, a pogotovo u 2017., bilježimo ubrzan rast cijena stanova u Hrvatskoj. Sudeći prema godišnjim indeksima prosječnih cijena kvadrata stanova u najvećim hrvatskim gradovima, primjećuje se da u Rijeci one rastu, no ispod prosjeka cijele Hrvatske, dok je iznadprosječan rast cijena prisutan u Zagrebu, Puli, Splitu i Zadru.
 

U Zagrebu su cijene stanova u posljednjih godinu dana prosječno rasle za 8,3 posto, dok su cijene kuća rasle za minimalnih 0,3 posto. Kada bismo usporedili trenutačne cijene stanova u Zagrebu u odnosu na cijene iz 2011., primijetili bismo da su one trenutačno niže 2,24 posto. Kuće u Zagrebu trenutačno bilježe 17 posto niže cijene u odnosu na 2011. godinu. Najveći godišnji rast cijena stanova u Zagrebu zabilježili smo u kvartovima Kruge i Zapruđe, gdje su cijene rasle 24, odnosno 23 posto. Kada se dotaknemo gradskih četvrti, najveći porast zabilježen je u gradskoj četvrti Trešnjevka – jug, gdje su cijene više za gotovo 16 posto u odnosu na isti mjesec lani.

Cijene stanova u Dubravi u prosjeku su rasle oko 7 posto u prošloj godini, dok istodobno bilježimo 0,5 posto niže cijene stanova u gradskoj četvrti Sesvete. Kada u obzir uzmemo sva ta kretanja, prosječna cijena kvadrata stana u Zagrebu iznosi 1777 eura i za 512 eura u prosjeku je viša u odnosu na prosječnu cijenu kvadrata kuće s dvorištem. Najveći rast cijena kuća zabilježen je u gradskoj četvrti Novi Zagreb – istok, gdje su cijene rasle za 15 posto u prošloj godini. Zanimljivo je da je istodobno cijena kvadrata kuća u gradskoj četvrti Novi Zagreb – zapad u prošloj godini zabilježila pad od 2,4 posto i trenutačno iznosi 1083 eura.
 

Ipak, Zagreb nije grad s najvišim rastom cijena kvadrata stanova. Prvo mjesto u konkurenciji najvećih hrvatskih gradova u ovoj kategoriji nosi Pula, gdje su cijene stanova u godinu dana porasle za čak 11 posto i trenutačno prosječna cijena kvadrata stana u Puli iznosi 1485 eura. U Osijeku prosječna cijena kvadrata stana iznosi 927 eura i za 1,8 posto je niža u odnosu na isti mjesec lani. Najviše cijene kvadrata stanova u Osijeku nalaze se u kvartu Gornji grad / Centar, gdje iznose 971 euro.

U četvrti Retfala cijene kvadrata stanova niže su za 6,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani i iznose 962 eura. Postoje u Osijeku kvartovi gdje su cijene kvadrata rasle, pa tako u kvartu Tvrđa bilježimo 6 posto više cijene stanova. Prosječan kvadrat stana ovdje iznosi 793 eura. I u kvartu Vijenac Ivana Meštrovića cijene stanova su rasle i trenutačno je tamo za kvadrat stana potrebno prosječno izdvojiti 914 eura. U kvartu Jug I prosječna cijena kvadrata stana iznosi 880 eura, dok u kvartu Jug II ona je za 64 eura niža.
 

Cijena nekretnina u županijama Dubrovačko neretvanska županija, zahvaljujući Dubrovniku, i dalje je na prvom mjestu po cijenama nekretnina. U navedenoj županiji prosječna cijena kvadrata stana iznosi 2494 eura, dok prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem tamo iznosi 2100 eura. Zanimljivo, cijene stanova u Zagrebačkoj županiji niže su za 36 posto u odnosu na Grad Zagreb, dok su cijene kuća niže za čak 43 posto. Najniže cijene i dalje su u istočnim dijelovima Hrvatske, gdje se prosječne cijene stanova kreću ispod 800 eura po kvadratu, dok prosječne cijene kuća ne prelaze 500 eura za kvadrat.

Izvor: vecernji.hr