Nema komentara

Čim počne nicati ‘kvart u kvartu’, stanovi planu

Najbolje idu lokacije koje su “opremljene” vrtićem, školom, javnim prijevozom.

Cijeli niz pojedinačnih zgrada niče trenutačno po Zagrebu, a zbog velike potražnje za kvadratima, građevinske se firme odlučuju i na podizanje pravih malih naselja unutar gabarita postojećih. I dok Milan Bandić ovih dana promovira projekt “grad u gradu”, građevinci su “ludi” za shemom “kvart u kvartu”. Tako vizure brojnih zagrebačkih naselja nadograđuju novim ruhom, a čim se zakopa prva lopata, stanovi se rasprodaju u rekordnom roku.

Kvaliteta plus krediti

Velik interes za novogradnju dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Boro Vujović vidi u činjenici da se od 2008. do 2016. gotovo ništa nije gradilo, a potrebe stanovnika nisu nestale. Sada je kvaliteta gradnje puno bolja nego prije deset godina, napominje, a kamate na kredite su niske, pa su tvrtke prepoznale priliku i bacile se na posao.

– Dio se stanova proda ili rezervira već u fazi iskopa terena, a do kraja gradnje ostane ih tek 20-ak posto – ističe Vujović.

Četvorni metar novogradnje u manje atraktivnim naseljima stoji oko 1500 eura, dodaje, a cijena se penje i do 4000. Najviše se gradi na Trešnjevci, a ondje u bloku omeđenom Selskom, Baštijanovom, Vitezićevom te Stubičkom i tvrtka GIP Pionir podiže zgrade u kojima se stanovi prodaju za oko 1990 eura po kvadratu. Na cijeni je i novi kvart koji ista tvrtka gradi nedaleko od City centera One West u Španskom, gdje kvadrat stoji oko 1500 eura.

Kao potencijal za moderan zagrebački kvart investitori su, kaže Vujović, prepoznali i Rudeš, gdje se dugo ništa nije gradilo. Upravo je ondje, u Ratarskoj ulici, tvrtka COOP31 iz Nizozemske odlučila podignuti dvije zgrade, svaku sa 11 stanova od prosječno 80-ak kvadrata namijenjenih mladim obiteljima. Između objekata predviđen je i park, a to su ujedno prve zgrade u budućem novom kvartu obuhvaćenom urbanističkim planom uređenja Rudeša, do kojeg bi u budućnosti trebao voziti i tramvaj.

– Lokacijska je dozvola dobivena, građevinsku upravo čekamo, a od 22 stana još ih je 14 slobodno. Prosječna je cijena kvadrata 1850 eura, a useljenje se planira od travnja do listopada sljedeće godine – kažu projektanti Ivan Zloušić i Mislav Bašić iz tvrtke 4UHA, koja je zadužena za zgrade u Rudešu. Svoj “proizvod”, dodaju, nisu morali posebno reklamirati, već je stanove prodala sama lokacija. Zgrade se, naime, nalaze u blizini škole, vrtića, doma zdravlja, javnog prijevoza, šoping centara, Jarunskog jezera, a opet su u mirnoj, pitomoj ulici.

Nov izgled dobit će i dio Jelenovca, gdje će odmah uz park šumu niknuti četiri nove zgrade. U svakoj će biti četiri stana.

– Objekti su pri kraju i imamo dosta rezervacija. Baš neki dan stan je došao pogledati i jedan američki Hrvat – govori Gashi Zeki, direktor tvrtke Tara Luna, koja investira u izgradnju. Useljenje se očekuje tijekom srpnja i kolovoza, stanovi su veličine od 99 do 137 četvornih metara, a kvadrat košta od 2900 do 3600 eura.

Uz park šumu Grmoščica u Kustošiji, pak, niknut će kućice u nizu, svaka površine od 122 do 135 kvadrata, a cijena im je 2200 eura po četvornome metru.

– Ishođenje građevinske dozvole tek je u tijeku, u travnju bismo trebali početi s gradnjom, a upita već ima. Naravno, u cilju nam je potpisati predugovore s kupcima kako bismo s olakšanjem gradili i završili stambene jedinice već u listopadu – kažu u tvrtki IMAG, koja je investitor u Kustošiji.

Privlače i akcijama

Nova mininaselja grade se i u Aveniji Dubrava 120, u ulici Gorenci u Mikulićima, u Orahovcu u zoni kvarta Sv. Duh, ali i u Zapruđu, odmah pored robne kuće Plodine. Oni pak kupce trenutačno privlače posebnim akcijskim cijenama koje su dostupne samo u prvoj fazi gradnje. Tako se kvadrat sada može kupiti za 1650 eura, što je 150 eura niže od redovne cijene.

Lani je u Zagrebu, spomenimo, zabilježen rast cijena nekretnina za devet posto pa je prosječni četvorni metar skočio na 1900 eura. Cijene stanova, prema istraživanju portala Njuškalo, kreću se od nešto više od 1000 eura po kvadratu u Brezovici pa do prosječnih 2460 eura u četvrti Gornji grad – Medveščak.

izvor: vecernji.hr