Nema komentara

Do posla u sezoni lako, ali do smještaja nemoguće: Privatni iznajmljivači s tržišta izgurali podstanare i studente

Hrvatska trenutačno ima više od pola milijuna kreveta u privatnom smještaju u turizmu, a privatnih iznajmljivača sve je više. Iako se to može tumačiti kao pozitivan trend, turizam je doslovce s tržišta najma stanova izgurao podstanare, radnike i studente.

Posao u sezoni lako je naći, ali smještaj gotovo nemoguće. U Hrvatskoj je trenutačno u privatnom smještaju 560 tisuća kreveta, najviše u Splitu, Zadru, Dubrovniku, Crikvenici i Rabu.”Imamo dovoljan broj letova, dovoljan broj gostiju koji dolazi i popunjenost je izvrsna”, rekao je Božo Burić iz Udruženja privatnih iznajmljivača Dubrovnik.

Sve veći broj smještaja u turizmu stvara probleme lokalnom stanovništvu i studentima. U Puli bilježe rast od 18 posto u broju kreveta. U Zagrebu je gotovo tri tisuće stambenih jedinica u turističkom najmu, što utječe na tržište nekretnina.

“Velika je potražnja i ljudi uglavnom kupuju da bi iznajmljivali. Isto tako, zbog toga je i manja ponuda stanova za dugoročni najam, što je automatski dovelo do porasta cijena”, rekao je Boro Vujović iz Sektora nekretnina HGK.

Privatni smještaj raste i ruralnim sredinama. U okolici Vrgorca je sve više onih koji iznajmljuju svoje seoske kuće za odmor i u sezoni idu u podstanare.”Iz kuće izađemo polovicom petog mjeseca pa se vratimo polovicom devetoga. Izgradili smo kuću i nema potrebe da stoji prazna jer nam se iznajmljivanje isplati”, rekla je Jelena Gašpar Umčane iz Vrgovca.

U 2017. godini broj kreveta u privatnom smještaju rastao je za 10 posto, a ova sezona trebala bi donijeti novi rast.

 

Izvor: dnevnik.hr