Nema komentara

Kada i kako do subvencioniranih stambenih kredita, u pripremi su tri nova natječaja

Početkom rujna država će ponovno subvencionirati rate stambenih kredita. Predlažu se tri natječaja u iduće tri godine. Odsad će se voditi računa o razvijenosti općina i gradova pa je raspon državne pomoći od 30 do 51 posto.

Plaćanje subvencija produljeno je s 4 na 5 godina plus još dvije godine za svako novorođeno ili posvojeno dijete. U emisiji “U mreži Prvog” HRT-a analizirali su kako Vlada planira subvencionirati stambene kredite ove, te u sljedeće tri godine. Gostovali su Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te stručnjak za tržište nekretnina Boro Vujović.

Državni tajnik Željko Uhlir rekao je kako je ova mjera dobro prihvaćena.

“Doradili smo je i učinili boljom, rekao je te dodao da se ne očekuju puno niže kamate jer su ih već ove godine spustili”, naveo je.

Boro Vujović je pozdravio mjeru, no kaže kako se njome ipak pomaže samo onima koji su kreditno sposobni. Puno je ljudi koji rade na određeno vrijeme, njima bi trebalo pomoći na način da država jamči za njih.

Uhlir odgovara kako svaka vladina mjera ima ograničenja i ne može pomoći svim građanima.

“Kroz programe POS-a potičemo najam, ne mogu svi kupovati nekretnine”, rekao je. Zakon je prihvaćen na Vladi, u Saboru će biti u hitnoj proceduri.

“Čim zakon stupi na snagu uputit će se zahtjev prema bankama. Tijekom srpnja i kolovoza razgovrat će se s bankama i početkom rujna raspisat će se javni poziv”, rekao je Uhlir.

Na Vujovićev komentar da je jedan od najvećih problema taj što se subvencioniranim kreditima može kupiti samo ona nekretnina koja ima uporabnu dozvolu, Uhlir odgovara da se sredstva iz državnog proračuna ne mogu odobravati za nekretnine koje su legalne. Svaka mjera iz Ministarstva nastoji djelovati na nekoliko područja. Prvenstveno nam je zadaća štititi prostor.

izvor: poslovni.hr