Nema komentara

Koje su prednosti stanovanja u suterenskom prostoru?

Najmanje poželjni stambeni objekti, osim očitih nedostataka, imaju i nekoliko prednosti. Treba ih znati mudro odabrati. Doznajemo sve o stanovanju u prostoru čija je razina poda ispod razine okolnog tla! Isplati li se kupiti suteren, gdje, kakav i po kojoj cijeni?

Suterenski je prostor onaj čija je razina poda ispod razine okolnog tla – odgovara nam Boro Vujović iz agencije Opereta na naše pitanje koja je najtočnija definicija suterena, za mnoge jedan od najmanje poželjnih stambenih objekata. No, koje sve prednosti imaju suterenski prostori, koji su njihovi potencijali i po kojim se cijenama mogu kupiti, razgovaramo sa stručnjacima iz agencija za nekretnine Opereta i Euro-interijeri.

Suteren najčešće ima prozore koji su u razini zemlje, često nešto manjih dimenzija od standarda. Najčešće njegova razina poda nije ukopana više od 1,40 m od razine zemlje. U suterenu se uglavnom nalaze stanovi, a nešto manje poslovni prostori – objašnjava Bernarda Sočev iz agencije Euro-interijeri i dodaje kako najviše suterenskih stanova ima u centru grada. Većinom se nalaze u starim zgradama (+100 godina).

– Većina njih nekoć davno bila je vešeraj u zgradama, koji je onda u prošlom sistemu prenamijenjen u stan. U ostalim dijelovima grada ima ih znatno manje jer i nema takvih zgrada. U naseljima koja su kasnije građena uglavnom nema suterena. Takve stambene zgrade najčešće imaju podrume (bez prozora, vode, odvodnje, grijanje i sl.) u kojima se nalaze spremišta stanova na etažama, koja nije moguće prenamijeniti u stambeni prostor. Nešto suterenskih stanova ima u novijim zgradama podignutim prije približno deset godina na raznim lokacijama u Zagrebu – komentira Sočev.

Što se tiče cijene ovakvih stanova, Boro Vujović ističe kako je tu presudno više faktora, a najvažniji su, naravno, lokacija i stupanj uređenosti. Najskuplji su sutereni u donjem i gornjem gradu, a najjeftiniji u kućama na rubnim dijelovima grada – ističe Vujović. Kupci koji žele živjeti u suterenu raznoliki su, ali ih sve veže isti nazivnik – žele kupiti stan po povoljnijoj cijeni.

Ranijih godina suterene u centru grada u pravilu su kupovali roditelji za potrebe studenata koji su dolazili izvan Zagreba pa su ti stanovi najčešće nakon završetka studija ponovno išli u prodaju. Tako se u nekim suterenskim stanovima na dobroj lokaciji (npr. Palmotićevoj ulici) unatrag petnaest godina boravila tri različita studenta. Naravno da ima i kupaca koji žele živjeti na dobroj lokaciji i u centru grada, a ograničeni su financijski, te su se radije odlučili za lokaciju nego za stan na katu.

Izvor: www.jutarnji.hr/domidizajn