Nema komentara

Koronavirus ruši cijene nekretnina u Zagrebu? Iznajmljivači očajni: ‘Buking nam pada 70 posto!’

Turistička sezona samo što nije počela, a negativne posljedice epidemije koronavirusa već ostavljaju traga.

Epidemija koronavirusa, izgledno je, imat će žestoke posljedice na svjetsko gospodarstvo. Ekonomki stručnjaci kažu da je recesija neizbježna. Pitanje je samo hoće li udar biti žestok ili ipak blaži. Mnoge zemlje, poput Njemačke, donose interventne mjere kako bi šteta bila što manja i nadaju se da se ipak neće ponoviti 2008.

Jedan od najpogođenijih sektora tada bilo je tržište nekretnina koje u Hrvatskoj posljednjih godina opet doživljava procvat. Potražnja za stanovima je velika tako da cijene kvadrata konstantno rastu, a građevinari dižu novogradnje punom parom. Cijena četvornog metra stana u Hrvatskoj je prošle godine u prosjeku porasla za 10 posto što je našu zemlju svrstalo na treće mjesto u Europi po rastu cijena nekretnina. Najskuplji kvadrati su u Dubrovniku, Splitu i Zagrebu. Velikoj potražnji pridonijele su i državne subvencije, a krajem ožujka ide i novi krug natječaja APN-a. 

No, sve bi to mogli poremetiti koronavirus i nova gospodarska kriza. Epidemija virusa koji je prvo uzdrmao jednu od najvećih ekonomija, onu kinesku, već globalno negativno utječe na turizam. I kod nas se otkazuju turistički aranžmani, kongresi, vikend-putovanja, koncerti i druge manifestacije. Ako se to nastavi dulje razdoblje, bit će manji prihod od turizma od kojeg Hrvatska živi, oni koji se turizmom bave manje će zaraditi, manja će biti potrošnja i manja ulaganja pa tako i ona u nekretnine.

Pozitivna strana koronavirusa

Boru Vujovića, vlasnika Agencije za promet nekretninama Opereta i dopredsjednika Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u, pitali smo može li koronavirus uzdrmati nekretninsko tržište i u kojoj mjeri. No, on nam je dao iznenađujući odgovor.

„Sve ovisi o tome koliko će dugo epidemija trajati. Ne možemo znati je li to uvod u neku 2008. Ako ne bude dugo trajalo, osjetit ćemo posljedice, ali neće biti strašno. Međutim, već sada je izgledno da ćemo imati manje turista, manje novca i manje kupaca. No, ne mislim da je to nužno loše jer će utjecati na smirivanje situacije s cijenama nekretnina, da one više ne rastu. Koronavirus bi mogao u ovom slučaju biti jedan korektivni faktor i donijeti normalizaciju na tržištu nekretnina“, smatra Vujović.

Međutim, promjene se već događaju na Jadranu gdje kupci odustaju od nekretnina.

„Evo, baš su me danas zvali kolege da su im otkazani razgledi inozemnih kupaca koji su javili da ne mogu doći u Hrvatsku. Dakle, odgađaju moguću kupnju dok se situacija s koronom ne smiri“, kazao je Vujović.

U Zagrebu je prosječna cijena kvadrata stana 2000 eura. Novogradnje ili stanovi na atraktivnim lokacijama dosežu i 3000 do 4000 eura po četvornome metru.

Međutim, ako se kriza s koronavirusom produbi i na glavnu turističku sezonu, uskoro bi se na tržištu moglo naći više stanova, ponajprije u Zagrebu.

U metropoli su se s turističkim procvatom mnogi vlasnici stanova odlučili na tzv. dnevni najam i podstanare zamijenili turistima. Upravo bi oni mogli biti u velikim problemima. Kako nam je otkrio Alen Čalopek, predsjednik Zajednice obiteljskog turizma Grada Zagreba, zbog koronavirusa buking je u posljednja dva dana u padu za čak 70 posto!

Pad bukinga u Zagrebu kod privatnih iznajmljivača 70 posto!

„Svakodnevno dolazi do pada bukinga. Donedavno smo imali pad rezervacija iz udaljenih zemalja poput Kine, Južne Koreje, Singapura, a sad imamo i lokalno jer se otkazuju brojne manifestacije pa onda i smještaj. Otkazuju i gosti koji su kombinirali Italiju tako da u posljednja dva dana bilježimo pad bukinga od čak 70 posto“, rekao je Čalopek.

Ako se kriza s koronavirusom nastavi, posljedice za zagrebačke iznajmljivače mogle bi biti katastrofalne.

„Glavna sezona samo što nije krenula, a stala je. Naš pad je već sada jako velik“, ističe Čalopek.

U Zagrebu je 2500 licenciranih vlasnika iznajmljivača, a metropola ukupno raspolaže s 7500 kreveta u privatnom smještaju.

Ako kriza s koronavirusom potraje, mnogi će se od njih opet okrenuti mjesečnom, odnosno dugoročnom najmu, a neki bi se, kako je procijenio Vujović, mogli odlučiti i na prodaju stanova.

Turističkoj zajednici Grada Zagreba navode podatke da je već u veljači broj posjetitelja bio manji za šest posto (56.795), a broj noćenja za jedan posto (115.956) u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Manji broj posjetitelja i noćenja u veljači

„Najveći pad u veljači bilježimo kod gostiju iz Kine, J. Koreje, ostalih azijskih zemalja (Malezija, Singapur, Iran…)  i SAD-a. Najviše dolazaka bilo je  iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Italije i Slovenije, a najviše noćenja iz Italije, Srbije, Njemačke, Bosne i Hercegovine i SAD-a“, odgovaraju u TZGZ-u.

Ipak, u dva mjeseca 2020. metropola je u turističkom plusu zahvaljujući odličnom siječnju u kojem su srušeni rekordi sa 61.509 dolazaka te 132.180 noćenja, što je porast od 10 posto u odnosu na siječanj 2019. godine.

U Turističkoj zajednici GZ navode kako prate situaciju vezanu za širenje koronavirusa, no teško je, kažu, predvidjeti kolika bi mogla biti šteta. Postoje očekivanja da će se negativni rezultati najaviše odraziti na turističke rezultate prvog i drugog kvartala.

Iako već sada iz turističkog sektora stižu apeli kako su gubici neizbježni i kako treba poduzeti sve da bi se zaštitila radna mjesta, kako panike za sada nema te da su mjere pripremljene. Ministar turizma Gari Capelli najavio je u četvrtak da će idućeg tjedna izaći s mjerama i kriterijima po kojima će se provoditi.

 

izvor: rtl.hr