Kupnja stana ne mora biti stresna! Donosimo odgovore na sva pitanja koja vas zanimaju!

Konačno ste se odlučile na kupnju stana, ali imate puno nepoznanica? Agenti su vas izludili, vremena za brzi prst na oglasniku nemate, a silno želite riješiti stambeno pitanje? Donosimo odgovore!
Koliko je vas živjelo kao podstanarka godinama prije nego što ste se odlučile na kupnju vlastite nekretnine, a onda kad ste to učinile, niste mogle ne zapitati se “zašto mi je toliko trebalo”? Kupnja nekretnine je jedna od najvećih životnih odluka i nije ju lako donijeti, a opće je poznata činjenica kako je selidba druga najstresnija stvar odmah iza gubitka voljene osobe. Logično je da kad jednom pronađete svoj mir podstanarskom stanu, ako su vlasnici korektni i ako manje više sve funkcionira, ne želite ništa mijenjati i komplicirati si život.
No, dugoročno gledano s financijskog aspekta, svjesni ste da je novac koji trošite na stanarinu bolje trošiti na otplatu rate kredita jer u tom slučaju vi ste ipak vlasnica stana koji ima svoju vrijednost.
S druge strane, Hrvati su navikli biti vlasnici nekretnina jer nam je takvo socio-ekonomsko nasljeđe pa je i psihološki moment samoostvarenja jako bitan. Biti podstanarka u državi u kojoj imati svoj stan odnosno nekretninu znači ipak biti “odrasla osoba” nema samo financijsku nego i psihološku stranu.

I kad vas splet okolnosti jednom dovede do toga da ste konačno spremni na taj korak jer konačno imate dovoljno visoka primanja, ili ste se iselili iz zajedničkog stana nakon prekida veze i želite samostalnost ili ste jednostavno shvatili da ako se u tridesetima ne odlučite na taj korak, postoji mogućnost da će vam banka kasnije otežati uvjete za stambeni kredit, bacite pogled na oglasnik za nekretnine i odjednom shvatite u kakvu ste se avanturu zaputili.

Što vas zapravo čeka kad se odlučite na kupnju, je li bolje angažirati agenciju ili tražiti nekretninu putem oglasnika, kako provjeriti vlasnički list i ima li tereta na nekretnini, što je tabularna izjava, možete li se pouzdati u kreditni kalkulator i kako napraviti prijenos vlasništva, otkrivamo u ovom izdanju Financijske srijede.

Pitanja je puno, a s obzirom na velike iznose kupoprodaje, najvažnije je biti siguran da je s pravne strane nekretnina ispravna. Odgovore na sva ova pitanja donosimo u razgovoru s Borom Vujovićem, vlasnikom agencije Opereta nekretnine.

Pogledajte video na: Gloria.hr

Preuzeto s: Gloria.hr

Compare listings

Compare