Nema komentara

Ministar otkrio što donose nova pravila o najmu stanova

Dva desetljeća nakon što je Ustavni sud zatražio od Sabora da u roku od šest mjeseci izmijeni Zakon o najmu stanova Vlada se napokon prihvatila tog zadatka. U saborsku proceduru uputila je prijedlog kojim se, nadaju se – rješava spor između vlasnika stanova oduzetih u bivšoj državi i zaštićenih najmoprimaca koji u njima žive. O tome je govorio potpredsjednik vlade i ministar Predrag Štromar.

Na pitanje hoće li vlasnici moći raspolagati svojom imovinom nakon što prođe prijelazno razdoblje od pet godina ministar Štromar je rekao: “Pred nama je prijedlog zakona i ja sam siguran da će biti donesen u nekom sličnom obliku pošto je ovo tek prvo čitanje do početka ljeta. Tako bi ti vlasnici koji su stvarni vlasnici mogli raspolagati svojim stanovima točno za pet godina, sredinom 2023. godine.”

Kazao je i da će zaštićeni najmoprimci morati izaći iz stanova, no da će tada država stati iza njih i morati im pronaći adekvatni smještaj. “Oni će imati pravo prvenstva na stanove iz POS-a, jedinica lokalne samouprave, državne stanove. A onda će im država još pet godina omogućiti subvencioniranje ukoliko oni neće moći plaćati tržišnu najamninu. Mi ćemo morati uložiti 47,5 milijuna kuna iz državnog proračuna za to”, najavio je.

Dodao je da ne strahuje od ružnih scena poput deložacija jer će “sve biti na temelju zakona i dogovora te će država stati iza zaštićenih najmoprimaca”.

Bilo je riječi i o prijedlogu Zakona o komunalnom gospodarstvu, koji se u saborskoj raspravi ocjenjivalo krovnim zakonom za obavljanje komunalne djelatnosti jer obuhvaća “srž poslova kojima se bave jedinice lokalne samouprave”, a na koji je saborska oporba imala niz zamjerki.

“Ovo je tek prvo čitanje, i sve konstruktivne ideje će biti prihvaćene. Razgovarat ćemo sa svima, imamo vremena i ja mislim da moramo donijeti taj zakon i uskladiti ga sa svim direktivama i zakonodavstvom u Hrvatskoj”, istaknuo je ministar Štromar.

 

Izvor: tportal.hr