Nema komentara

Najam – jasni odgovori na najvažnija pitanja

Tko plaća pričuvu, koja su prava podstanara i kako pomaže agencija?

KOJE NEKRETNINE SU NAJTRAŽENIJE ZA NAJAM U ZAGREBU I TKO PLAĆA PRIČUVU?

Najtraženije su nekretnine u strogom centru grada, kao i širi centar, ustvari sve što veže neku tramvajsku zonu. Najpoželjniji su definitivno 2-sobni stanovi u novogradnji, kompletno namješteni i opremljeni, stanovi koji imaju viši energetski razred jer režijski su troškovi veliki uvjet najma stana. Još je diskutabilna “pričuva” jer ona u nekim nekretninama iznosi zaista mnogo.

Svi znamo da potpada pod obavezu najmodavca, ali problem s kojim se često susrećemo jest taj da je pričuva sastavni dio uplatnice Zagrebačkog holdinga pa onda stalno imamo problem oko plaćanja tog dijela računa jer na istom računu još imamo iznos komunalne naknade, odvoza smeća…

Onda se zna dogoditi da su stranke zbunjene jer vlasnik plaća pričuvu, a ostatak plaćaju najmodavci. U posljednje vrijeme sam primijetila da se stranke sporazumno dogovaraju da najmoprimac preuzme plaćanje cijelog računa, a onda se najamnina umanji za taj iznos. Ali nesuglasice oko plaćanja pričuve još postoje. Kao agent uvijek upoznajem najmodavca s time da je to njegova obveza, ali često se stranke sporazumno dogovore.

U načelu se dobre realizacije na kraju ipak dogovore. U smjeru dobrog i zadovoljnog odnosa najmodavci čak daju mogućnost da oni plaćaju režijske troškove te na kraju mjeseca točan iznos potrošnje ispostave najmoprimcu- ističe Nathalie Besedić iz agencije Besedić Real Estate.

KOJA SU PRAVA NAJMODAVCA, A KOJA NAJMOPRIMCA?

Prava i obveze najmodavca o kojima se ne pregovara – biti zakonski ovlašten dati nekretninu u najam (lako se provjeri uvidom u vlasnički list koji je javno dostupan svakome), održavati fiksne komponente nekretnine – instalacije, krovište, fasadu – u upotrebljivom stanju te sanirati sve štete na fiksnim komponentama nekretnine, ali i na aparatima, nastale višom silom.

Ne remetiti posjed najmoprimca. Smije dolaziti u redovnu inspekciju, ali samo s najavom i u prisutnosti najmoprimca. Može otkazati ugovor ako najmoprimac ne poštuje bilo koju ugovornu obvezu, ali primarno ako ne plaća najamninu, režije ili nekretninu prekomjerno uništava.

Važno je napomenuti da je zakon takav da vlasnik ne može stupiti u posjed nekretnine protiv volje najmoprimca čak i ako on krši ugovorne obveze, osim sudskim putem. Ovaj problem rješava se solemnizacijom ugovora jer ovrhom se bez sudskog postupka može stupiti u posjed nekretnine. Solemnizacija je, naravno, skupa, ali dodatno osigurava vlasnika. Plaćati porez.

Prava i obveze najmoprimca o kojima se ne pregovara – uživati nesmetan posjed, plaćati najamninu i režije na vrijeme, redovno održavati nekretninu, sanirati bilo kakvu štetu koji je prouzročio namjernom nepažnjom ili nestručnim korištenjem.

Trajanje ugovora i otkazni rok stavke su o kojima se može pregovarati – pojašnjava Lana Mihaljinec Knežević iz agencije Zagreb West.

KOLIKO JE DUGOROČAN NAJAM IZGUBIO NAD KRATKOROČNIM NAJMOM?

Dugoročan najam nije izgubio popularnost zbog kratkoročnog najma. Ono što se jedino dogodilo je da su mnogi vlasnici u centru prešli na kratkoročan najam. Tako da u samom užem centru nema više dovoljno manjih stanova za dugoročan najam. Iako, moram priznati da se neki vraćaju u ponudu dugoročnog najma.

Postalo je popularno među ljudima da iznajmiš u centru stan jer je sad prilika raditi sa strancima i zaraditi. Uvijek je potražnja za stanovima. Traže se i manji i veći stanovi, ali naglasak je na stanovima s jednom ili dvije spavaće sobe (stanovi od 45 m² do 75 – 80 m²).

Lokacije koje su najtraženije su centar, uži centar, Trešnjevka, Maksimir, Knežija, Jarun, Cvjetno naselje i sve više Središće (okolica Bundeka).

Kriteriji za odabir stana su različiti kod klijenata, ovisno o potrebi i novčanoj mogućnosti. Naprimjer, ako netko traži stan u centru, a nema novca za stan ondje, mora naći kompromis i tražiti da mu se prema budžetu ponudi ono što je najbliže centru – kaže Andreja Brkić iz agencije Opereta.

NA KOJE SVE NAČINE AGENCIJA ZA NEKRETNINE POMAŽE NAJMOPRIMCIMA I NAJMODAVCIMA?

Agencija služi kao filter za neozbiljne najmoprimce, ali ona koja radi kvalitetno, ima mnogo iskustva i odvjetničku podršku štiti vlasnike. Prije provjere kvalitete agencije važno je vidjeti je li legalna, a to se lako napravi uvidom u Registar licenciranih posrednika (posredovanje.hgk.hr).

Agencija koja nije u Registru posrednika radi ilegalno i treba je prijaviti. Ali nisu sve legalne agencije kvalitetne jer nije preizazovno dobiti licencu. Mnoge agencije nude pravnu podršku, ali i tu treba biti pažljiv jer one s malo iskustva i bez podrške odvjetnika mogu vas pogrešno savjetovati, što može imati loše posljedice – kaže Lana Mihaljinec Knežević.

Izvor: Jutarnji.hr