Nema komentara

Novogradnja se u Zagrebu rasproda u fazi iskopa terena

Stanovi u novogradnji izrazito su traženi, no na žalost, u nekim ih dijelovima Zagreba jednostavno nema dovoljno da bi zadovoljili potrebe tržišta, stoga se nerijetko rasprodaju još u fazi izgradnje.

Prosječna tražena cijena novogradnje, tijekom ožujka je na oglasniku Crozilla.com iznosila 1865 eura po kvadratnome metru, a raspon cijena njihovih kvadrata protezao se od iznosa manjih i od 1000 eura, pa sve do oko 4000 eura. Diana Perger, vlasnica agencije za nekretnine Euro-interijeri, rekla je kako, ovisno o lokaciji, cijene stanova u novogradnji ili stagniraju ili su u laganom porastu. Dodaje kako su cijene novih stanova na atraktivnijim zagrebačkim lokacijama poput Trešnjevke, Bundeka-Središća, Jaruna i sličnih kvartova u zoni tramvaja u laganom porastu i kreću se od 2600 eura na više. Stanovi u novogradnji u obiteljskim kvartovima kao što su Špansko, Malešnica ili Gajnice već neko vrijeme imaju stabilne cijene od 1600-1700 eura za kvadratni metar. Ono što čini razliku od prethodnih godina je da se stanovi u novogradnji prodaju izuzetno brzo i u fazi iskopa terena. Primjetan je trend nedostatka manjih dvosobnih stanova jer se prodaju čim se objavi oglas.

Cijene stanova

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazuju kako su prosječne cijene zagrebačkih stanova i tijekom ožujka zabilježile porast vrijednosti.
Na mjesečnoj su razini porasle za 0,6 posto, odnosno za 7,7 posto na godišnjoj, a prosječna tražena cijena kvadratnog metra popela se na 1791 euro.

Najviše su cijene i dalje ostale u Centru koji je ujedno i najtraženiji dio grada. Za tamošnji se kvadratni metar stana tijekom ožujka u prosjeku tražilo 2118 eura, što je 0,4 posto više no mjesec ranije, te 7,2 posto više no u istom mjesecu lani. U usporedbi s ožujkom 2016. godine, prosječne oglašavane cijene stanova u središtu grada porasle su za 12,4 posto, odnosno za gotovo 14 posto u odnosu na 2015. godinu.

Najveći mjesečni porast, 1,8 posto, zabilježen je u Novom Zagrebu gdje se za „kvadrat“ u prosjeku tražilo 1439 eura. Na toj su strani obale rijeke Save cijene na godišnjoj razini porasle za 4,5 posto, što je manje no u drugim dijelovima Zagreba. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju razliku od 13,7 posto u odnosu na ožujak 2016., odnosno od 14,7 posto u odnosu na 2015. godinu.

Na godišnjoj je razini najveći porast cijena zabilježen na zapadnom dijelu Zagreba koji bilježi gotovo 9 posto veće vrijednosti. Za „kvadrat“ tamošnjeg stana u prosjeku se tražilo 1595 eura, što je 0,2 posto manje nego u veljači. U odnosu na ožujak 2016. godine, cijene stanova na zapadnom dijelu grada, prema podacima Crozilla.com, porasle su za 10,8 posto, te za 7,3 posto u odnosu na 2015. godinu.

Po prosječnoj cijeni od 1658 eura za kvadratni metar, tijekom ožujka su oglašavani stanovi na istočnom dijelu Zagreba, a taj je iznos 1,2 posto veći no mjesec ranije, te 8,5 posto veći no u istom mjesecu 2016. i 2017. godine.

Najtraženiji su manji stanovi

Prema podacima oglasnika Crozilla.com, tijekom ožujka su najtraženiji dijelovi Zagreba za kupnju stana bili Centar, zatim Trešnjevka, Maksimir, Dubrava i Špansko.
„Kao i do sada najtraženiji su 1,5 sobni, tj. mali dvosobni stanovi od oko 40 kvadratnih metara, zatim manji trosobni, od oko 65 kvadratnih metara, a ukoliko pričamo o većim stanovima, u novogradnji se najbrže prodaju četverosobni penthousi na vrhu zgrade sa prostranim terasama.“

Kuće osjetno jeftinije od stanova

Kvadratni metar kuće tijekom ožujka je na oglasniku Crozilla.com u prosjeku oglašavan po 1241 euro, što je 550 eura, odnosno preko 30 posto manje nego što se tražilo za kvadrat stana.
„Slikovito rečeno, za cijenu nekog četverosobnog stana u zgradi kupac može kupiti kvalitetnu obiteljsku kuću u predgrađu Zagreba. Konkretan primjer je kuća sa okućnicom u Zaprešiću površine 350 kvadratnih metara, sa dva stana i garažom koja se prodaje po cijeni od 145.000 eura, za koju cijenu se u zagrebačkim Gajnicama može kupiti stan od oko 85 kvadratnih metara i parkirno mjesto.“ – rekla je Perger za Crozilla.com.

Izvor: crozilla.com