Nema komentara

Povećana potražnja za stanovima u Zagrebu: evo kako se kreću cijene po kvartovima

Kao što laste najavljuju proljeće, tako dizalice najavljuju oporavak gospodarstva. Cijene nekretnina u Zagrebu vraćaju se na predkriznu razinu. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku cijene novih stanova u Zagrebu u drugoj polovici prošle godine iznosile su 1654 eura po metru četvornom što je čak 24,8% više nego godinu prije.

Taj podatak odnosi se na cijene novogradnje, ali gledajući sve nekretnine, rast cijena je ipak manji. “Kada govorimo o ukupnom tržištu nije situacija tako baš drastična, cijene su narasle osam do deset posto po našim statistikama”, kazao je Boro Vujović iz Udruženja za poslovanje nekretninama pri HGK-u.

Najskuplji stanovi su u Maksimiru gdje cijene dosežu i 3000 eura po kvadratu. Slične cijene su i u podsljemenskoj zoni uz Ilicu. Uvijek je atraktivan Jarun s cijenama od 1400 do 2100 eura po metru četvornom. Cijene su porasle i u Novom Zagrebu gdje nekretnine u blizini Bundeka idu i preko 2000 eura po kvadratu.

Na tržištu je u recesiji bio nedostatak novih stanova jer se dugo nije gradilo. Grade se dobri stanovi na atraktivnim lokacijama, no pravi pokretač tržišta, pa i rasta cijena, kaže struka, je Vlada.

“Ono što je bilo okidač prošle godine su subvencije od strane države koje su utjecale na to da je u kratkom vremenu bilo potrebno reagirati i kupiti stan da se iskoriste poticaji – to je bilo ono što je dovelo do naglog rasta cijena”, tvrdi Vujović.

No, ministar graditeljstva Predrag Štromar takav zaključak opovrgava. Smatra kako je rastom BDP-a porasla i kupovna moć građana.”Plaće su porasle za 5,7%, povećala se potražnja i potražnjom naravno da se povećaju cijene nekretnina”, kazao je Štromar.

Mjera subvencija predviđena je i u iduće tri godine, no u nešto izmijenjenom obliku. Veće subvencije davat će se za nekretnine u ruralnim krajevima. Takve mjere pozdravlja i struka, ali poziva ministra da što skorije raspiše natječaj.

“Mnogi kupci čekaju ponovno da subvencije budu raspisane i to dovodi do zastoja na tržištu nekretnina koji se trenutno događa, a onda će opet u jednom trenutku kad to bude objavljeno dogodit se eksplozija”, kazao je Vujović. A onda bi mogle opet eksplodirati i cijene koje će u postotku sigurno rasti više nego građanske plaće.

Izvor: vijesti.rtl.hr