Nema komentara

Prodaju li se kuće u Zagrebu i kolika je stvarna razlika između oglašene i realizirane cijene?

Autor: Borislav Vujović

 

Puno se u zadnje vrijeme piše kako je krenula prodaja kuća, kako su velike razlike između tražene i prodane cijene. Što tržište kaže o tome?

 

Kuće su dugo vremena bile, a još su uvijek puno manje tražene nego stanovi.

Interes za kuće u Zagrebu je apsolutno veći, nego što je bio prethodnih godina, ali još uvijek puno manji od interesa za stanove.

Naravno da to ovisi o lokaciji, godini gradnje, površini, katnosti i cijeni.

Na “elitnim” lokacijama, kao što su Tuškanac, Šalata, Pantovčak i Cvjetno naselje, posebno su zanimljive luksuzne kuće velikih kvadratura dok u tramvaj zoni postoji interes za  kućama svih kvadratura. Puno je potražnje od strane investitora koji kuću gledaju kao gradilište za daljnju gradnju stanova. Što je lokacija bliže strogom centru, to je interes veći.

 

Kako idemo dalje prema periferiji interes investitora pada, ali raste broj potencijalnih kupaca za obiteljsku kuću. Najveći je interes za kućama do 130 000 €, jer su cijene stanova postale za mnoge kupce nedostižne, pa gledaju kuće tog cjenovnog ranga kao dobru alternativu stanu. Kuća je dobra alternativa za skupe stanove na istim lokacijama.

 

“Traže se kuće manje kvadrature, s 3 spavaće sobe, do 120 m2, s okućnicom do 500 m2, da nema previše posla oko održavanja i da nisu mastodonti od 5 katova” kaže Vladimir Mustapić stručnjak za kuće Opereta nekretnina. Mustapić osim prethodno navedenih kao lokacije koje su tražene ističe Samobor, Svetu Nedjelju, Kerestinec, Stupnik, Klaru, Blato i okolicu Velike Gorice. Kaže kako postoji interes i za kućama koje su novije gradnje, koncipirane kao jedna stambena jedinica.

 

Najveći je broj kuća koje nisu prilagođene potrebama današnjih kupaca, jer su velikih kvadratura i s više stambenih jedinica, rađene za više generacija jedne obitelji.

“Raste potražnja za modernim kućama u budžetu  200 000€ do 300 000€, u tramvaj i  autobus zoni, s dozom privatnosti i komadićem vrta do 1000 m2”, ističe Ante Gašpar iz Operete.  “Činjenica je da su kuće s takvim karakteristikama najčešće precijenjene, pa se zbog toga ne prodaju tako često i lako kao stanovi” ističe Gašpar. Kuće u nizu su sličnije stanovima, pa za njima potražnja postoji, ali po nižim cijenama od samostojećih. Tražene su kuće u nizu u uređenim naseljima, po cijenama od 150 000 € do 200 000 €.

 

Što se tiče razlike između tražene i realizirane  cijene, te zadnjih podataka od ministarstva graditeljstva o prosječnim realiziranim cijenama  u APN, situacija je sljedeća.

 

Činjenica je da postoji razlika između traženih i dobivenih cijena. Postoje prodavatelji koji prodaju da bi prodali i da bi prodavali. Oni koji su svjesni situacije na tržištu i žele postići maksimum, te onih koji prodaju s ciljem da za prodanu nekretninu riješe sve životne probleme. Postoje još neke okolnosti koje su bitne kad pričamo o razlikama između oglašene i realizirane cijene. Za vrijeme trajanja subvencija konkretno u rujnu 2019. godine, ta se razlika po našoj statistici smanjila na nekih 5 do 6%, dok je prosječna razlika 10%.

 

Tržište je ponovo živnulo nakon zastoja u listopadu i studenom. Kupci kreditom se pripremaju za novi krug subvencija koji je najavljen za ožujak. Već sad se sklapaju predugovori i skuplja dokumentacija, kako bi bili spremni kad se raspiše natječaj.

 

Dok  su kamate na štednju i kredite niske, nema zime za tržište nekretnina.

 

Sva prava pridržana © opereta.hr