Nema komentara

Sabor o izmjenama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita

Hrvatski sabor u srijedu zasjedanje započinje raspravom o izmjenama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, kojima se definira trogodišnji program subvencioniranja stanogradnje, dok bi na Odboru za gospodarstvo resorni ministar Darko Horvat i Vladin izvanredni povjerenik Fabris Peruško trebali podnijeti izvješće o poslovanju Agrokora.

Izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita trebale bi osigurati nastavak te mjere u predstojeće tri godine, nakon što je Vlada već odobrila 2.320 takvih zahtjeva.
Prema prijedlogu, subvencije bi iznosile između 30 i 51 posto mjesečne rate kredita, što pak ovisi o indeksu razvijenosti grada ili općine, a natječaj se može očekivati u rujnu.

Zakonom je predviđeno i značajno povećanje izdvajanja iz proračuna za tu svrhu. U 2017. tako je osigurano 17,5 milijuna kuna, za 2018. godinu predviđeno je 42 milijuna kuna, a za iduće dvije godine 35 milijuna kuna.

Iz Vlade poručuju kako su zakonske izmjene ujedno i doprinos jačanju demografskih mjera, jer se razdoblje subvencioniranja dodatno produljuje za dvije godine za svako rođeno ili posvojeno dijete u vrijeme trajanja subvencije.

Kamatna stopa ne bi trebala biti viša od 3,75 posto, a u Vladi očekuju kakao će na natječaju za odabir banaka te stope biti i manje.

Dnevni red Sabora za srijedu predviđa i raspravu o paketu pravosudnih zakona, kojima je cilj sudove učiniti učinkovitijima kako bi se rješavalo što je moguće više predmeta.

izvor: narod.hr