Nema komentara

SUBVENCIONIRANJE STAMBENIH KREDITA U 2020.

SUBVENCIONIRANJE STAMBENIH KREDITA U 2020.

Osvrt 2017.- 2019.

 

Program subvencioniranja stambenih kredita, koji se provodi od 2017. godine, prema objavama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja iskoristilo je 9.409 građana, prosječno 34 godine starosti.

 

 

  2017.* 2018.** 2019. ***
Odobreni zahtjevi 2.307 2.948 4.154
Prosječna dob korisnika 35 34 33
Prosječni iznos kredita 67.500 EUR 66.600 EUR 69.500 EUR
Prosječni rok otplate kredita 20 godina 21 godina 21 godina
Prosječna veličina stana 69 m2 68 m2 72 m2
Prosječna cijena stana 1.160 EUR/m2 1.235 EUR/m2 1.280 EUR/m2

* Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, Provedba subvencioniranja stambenih kredita za zahtjeve zaprimljene u 2017. god.

** Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, Provedba subvencioniranja stambenih kredita za zahtjeve zaprimljene u 2018. god.

*** web stranica Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja

 

Subvencija u 2020. – jedan ili dva kruga?

 

Prijave u 2020. godini zaprimale su se od 30. ožujka do 30. travnja, kada je zaprimljen 3.681 zahtjev. Prema objavi navedenog Ministarstva, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) obradila je sve pristigle zahtjeve. Odobreno je 3.573 zahtjeva, za 76 zahtjeva je zatražena dopuna, a 15 je odbijeno. 17 podnositelja zahtjeva je odustalo.

 

Na internetskim stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja tijekom travnja najavljivao se drugi krug subvencioniranja stambenih kredita, i to u rujnu ove godine.

 

Zadnje objave ne navode tu mogućnost.

 

Ispitivanje tržišta o novom krugu subvencioniranih stambenih kredita

 

Agencija Opereta nekretnine d.o.o. provela je anketu sa ciljem dobivanja informacije da li su klijenti upoznati s Programom subvencioniranja stambenih kredita:

 

  • 84,8% ispitanika upoznato je s Programom subvencioniranja stambenih kredita
  • 67,3% ispitanika upoznato je s najavom novog kruga subvencioniranja stambenih kredita u rujnu 2020.
  • 67,3% ispitanika zainteresirano je za kupnju nekretnine uz Program subvencioniranja stambenih kredita
  • 62,6% ispitanika kupuje nekretninu i u slučaju da se ne provede Program subvencioniranja

 

Ova anketa ukazuje na visoku informiranost klijenata o Programu subvencioniranja stambenih kredita kao i o najavi novog kruga subvencioniranja u rujnu ove godine. I dalje se iskazuje visoka zainteresiranost građana za ovaj Program.

 

Podsjetimo se da je Zakon o subvencioniranju stambenih kredita ograničio primjenu ovog Programa do 31. prosinca 2020.

 

Ako bude javni poziv u rujnu ove godine, to je će biti zadnji poziv prema odredbama navedenog Zakona. U suprotnom, građani koji nisu iskoristili poziv u travnju 2020. neće imati priliku ostvariti subvenciju na stambeni kredit.

 

Uvjeti stambenog kreditiranja – jesu li banke spremne?

 

Banke i dalje intenzivno rade na završavanju odnosno isplati subvencioniranih stambenih kredita te u ovom momentu nemaju pripremljene uvjete za novi krug subvencioniranja.

 

Po objavi javnog poziva APN-a kreditnim institucijama (bankama) za sudjelovanjem u provedbi Programa subvencioniranja, banke će pripremiti uvjete kreditiranja koji predstavljaju poslovnu tajnu do sklapanja Ugovora o poslovnoj suradnji s APN-om.

 

Sve banke koje će sudjelovati u ovom Programu nastojat će privući klijente nižom kamatnom stopom, bez naknade za obradu kreditnog zahtjeva, procjenom vrijednosti nekretnine na teret banke te raznim popustima i pogodnosti vezanim uz police osiguranja. Banke će dati ponudu kredita uz valutnu klauzulu u EUR i kunski krediti, uz mogućnost izbora otplate kredita u mjesečnim anuitetima ili ratama.

 

Najveći izazov građanima bit će utvrđivanje kreditne sposobnosti s obzirom da su banke postrožile   uvjete za utvrđivanje kreditne sposobnosti. Pojedine banke na primjer:

 

  • u kreditnu sposobnost ne uključuju dodatke na plaću kao što su dodatak za terenski rad i naknada za prijevoz
  • ne odobravaju stambene kredite klijentima drugih banaka, nego samo svojim klijentima (koji imaju status klijenta)

 

I dok je prije iznos kredita i procijenjene vrijednosti nekretnine mogao biti 1:1 sada u nekim bankama iznos kredita ne može preći 70% procijenjene vrijednosti nekretnine.

Martina Mataić Škugor

Direktorica Opereta ulaganja d.o.o.