Nema komentara

Poslovni kvadrati i dalje su kvalitetna i poželjna investicija

Protekli mjeseci prilično su dinamični na tržištu poslovnih nekretnina. Prisutna je racionalizacija kvadrata u većim poslovnim zgradama od strane zakupaca, no isto tako javljaju se novi zahtjevi i prioriteti. Još uvijek je prerano za reći što će označiti trendove u budućem periodu i kako će točno izgledati, no po naznakama koje imamo promjene sigurno dolaze i zahvaćaju i naše tržište.
I dalje su najveći generator potražnje male i srednje tvrtke. Pojedini veći sustavi su i prije pandemije radili na optimizaciji troškova kvadrata postupnim uvođenjem mogućnosti dijeljenja radnog prostora (co-working) kao i rada kod kuće (home office), dok je trenutna situacija navedeno definitivno i ubrzala, dominantno u korist rada od kuće.
Tvrtke koje se oslanjaju na uslužne djelatnosti uz podršku digitalnih rješenja također preuzimaju taj trend, što posljedično s vremenom dovodi do pritiska na pojedinog zaposlenika da si sam osigura primjerene uvjete za rad kod kuće kako bi mogao biti efikasniji u svom poslu. To znači da su zapravo potrebu za poslovnim kvadratima na dugoročno održiv način (ne iz dnevnog boravka ili spavaće sobe kao što je to trenutno u velikom broju) neke kompanije prebacile na svoje zaposlenike. No, u najvećem broju slučajeva kod nas je i dalje najpoželjnije raditi na osiguranom radnom mjestu sa svim potrebnim radnim uvjetima za zaposlenike.
TRENUTNA POTRAŽNJA POSLOVNIH NEKRETNINA
Ipak, ima i nove potražnje na tržištu. Prije svega svakako je generiraju dosadašnji korisnici poslovnih prostora u centru Zagreba koji u značajnom broju planiraju preseljenje u druge dijelove šireg centra radi kvalitetnije dostupnosti, veće mogućnosti korištenja parkinga, kao i adekvatnijeg i sigurnijeg okruženja za svoje zaposlenike tako da stalno proširujemo ponudu nekretnina  za njihove potrebe.
S druge strane, oni koji rade s vanjskim klijentima svakako će imati potrebu za većim kvadraturama radi jasno razdijeljenog prostora između klijenata i zaposlenih.
Sve je veća vjerojatnost da će se sve više tražiti samostalni poslovni prostori s vlastitim direktnim pristupom, bez šireg dijeljenja zajedničkih prostora i nusprostorija gdje god je to moguće tako da i taj aspekt nije zanemariv. U kakav trend će se sve ovo pretvoriti vidjet ćemo vrlo skoro jer potrebe postoje, a one će se javljati i dalje kroz iduće vrijeme.
INVESTICIJA U POSLOVNE KVADRATE
Sami investitori na veće investicije u poslovne prostore uvijek gledaju konzervativno, dakle lokacija i kvaliteta nekretnine, vrsta i kvaliteta najmoprimca, a u svakoj izazovnoj situaciji podižu ljestvicu kriterija na više upravo prema kvaliteti lokacije i samog najmoprimca, kako bi održali svoj portfelj nekretnina na razni očekivanog prinosa uz prihvatljiv rizik.
Tržište poslovnih kvadrata proteklih godina napreduje i imamo sve kvalitetnije kvadrate kako za uredsku tako i logističku namjenu.
Trenutno su prisutni određeni vremenski pomaci u započinjanju određenih planiranih investicija u smislu odgode, a hoće li biti i odustajanja to ćemo tek vidjeti. Ono što je ohrabrujuće je da  investicijski projekti koji su planirani uz podršku EU fondova i dalje napreduju na dobar način bez odgađanja i nadamo se da će tako i nastaviti, što će se svakako pozitivno odraziti na daljnji razvoj tržišta poslovnih objekata i povezane infrastrukture.
autor: Opereta