Nema komentara

ZBOG KORONA VIRUSA: Usporeno tržište ‘second home’ nekretnina na obali

Potraje li situacija i u travnju, to bi se moglo negativno odraziti i na tržište nekretninama u Hrvatskoj, kaže Dubravko Ranilović

S obzirom na upozorenja stručnjaka da je koronavirus najveća prijetnja globalnom gospodarstvu od financijske krize iz 2008. godine, kao što je očitovanje koje je ovih dana izdala Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), rekavši da je moguće klizanje u recesiju, nastavi li se ovaj proces, zanimalo nas je što to znači potencijalno za tržište nekretninama u Hrvatskoj.

Naime, upravo je nekretninski biznis bio jedan od onih koji je najviše stradao u krizi 2008. godine, kada su mnoge investicije ostale visiti ‘u zraku’.

– Ako situacija s koronavirusom potraje u ovom ili povećanom intenzitetu, svakako će se negativno odraziti i na tržište nekretnina u Hrvatskoj – kaže Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore.

UTJECAJ

No zasad, dodaje Ranilović, nema značajne štete na tom tržištu, posebno ne onom dijelu koji ovisi o stjecanju i ulaganju hrvatskih državljana.

– Bitno drugačija situacija je u priobalju i dijelovima Hrvatske u kojoj su stjecatelji strani državljani. Za kupnju je ipak potrebno putovanje, a putovanja trenutno nisu poželjna, pa se cijelo tržište ‘second home’ nekretnina na Jadranu usporava. Međutim, kupci i investitori ne odustaju, već prolongiraju dolaske i odluke za narednih mjesec dana – objašnjava Dubravko Ranilović. Zasad se ne može govoriti ni o tome da je virus utjecao na cijene lokalnih nekretnina.

– Sve ovisi o trajanju i razvoju situacije, prije svega u Europi – kaže on. Ipak, koronavirus već globalno negativno utječe na turizam, a i kod nas se otkazuju aktualni turistički aranžmani, kongresi, privatna vikend putovanja.

– Ako se to stanje nastavi dulje razdoblje, bit će manji prihod od turizma, time i manje ulagača u nekretnine i ukupno manje investicijskog potencijala. Produlji li se situacija u travanj, imat će utjecaj na baš sve dijelove gospodarstva. Tržište nekretnina bez uspješnog gospodarstva, kako Hrvatskog, tako i globalnog, svakako će usporiti i oslabiti. Samo u gospodarstvu koje raste i u optimističnom okruženju može rasti tržište nekretnina – rekao je D. Ranilović.

SAJAM

Ovih dana otkazan je najvažniji sajam nekretnina u Europi MIPIM u Cannesu, koji se trebao održati polovicom ožujka. Zasad su organizatori sajam samo odgodili za lipanj.

– Nadamo se da je taj tip virusa zaista sezonalan te kako će ga prve ozbiljne proljetne zrake sunca otjerati – zaključuje on.

Na svjetskoj razini najviše su pogođene zrakoplovne kompanije i putnička industrija. Koliko će utjecaja imati na lokalna tržišta nekretninama pitaju se ovih dana mnogi pa se tako u jednom članku, primjerice, pitaju – kako će se ova situacija odraziti na zimsku turističku top destinaciju – Aspen te kakav je mogući utjecaj na tamošnje tržište nekretninama, barem kratkoročno. Odgovora općenito još nema, ali postoje predviđanja i slutnje.

izvor: jutarnji.hr