Kupnja kuće u okolici bolja je opcija od stana u Zagrebu

Analiza tržišta nekretnina portala Njuškalo pokazala je da cijene kvadrata u Hrvatskoj nastavljaju rasti. Posebno se to odnosi na Zagreb, gdje je kvadrat obiteljskog stana dosegnuo prosječnih 2500 eura, s rastom od 12 posto u odnosu na prošlu godinu. Kako se kraj ovog trenda ne može predvidjeti, to sve više predstavlja izazov mladim obiteljima i parovima koji planiraju kupnju svog prvog doma, pa smo istražili sve zanimljiviju alternativu – kuće u okolnim gradovima.

Najviše poskupilo Dugo Selo
Za cijenu stana od 80 do 100 kvadrata u Zagrebu (od 200.000 do 250.000 eura) moguće je dobiti 266 kvadrata kuće s okućnicom u 50 kilometara udaljenom Karlovcu ili čak 278 kvadrata kuće u odlično prometno povezanom Jastrebarskom i izdašnih 293 kvadrata u Zaboku. Od obližnjih gradova najmanje je kvadrata za isti iznos moguće dobiti u Zaprešiću i Samoboru, oko 235 stambenih kvadrata te oko 250 kvadrata u Dugom Selu, no ako je promatrati potražnju, i ove su cijene potencijalnim kupcima primamljive. Tako je upravo u Dugom Selu unazad godinu dana zabilježena veća potražnja za kućama od same ponude, a isti je trend uočen i u Jastrebarskom, Karlovcu, Samoboru i Zaboku.
Kada je riječ o samoj cijeni kvadrata kuće, ona u protekloj godini na ovim traženim lokacijama bilježi značajan rast, no u apsolutnom iznosu i dalje je puno povoljnija od obiteljskog stana u Zagrebu. Tako je za kvadrat kuće u Dugom Selu potrebno izdvojiti prosječnih 1128 eura, odnosno 23 posto više u odnosu na isti period prošle godine. U Karlovcu je taj skok cijene sličan – sadašnjih je u prosjeku 817 eura po kvadratu kuće oko 21 posto više u odnosu na 2021. godinu. I grad Jastrebarsko u kojemu je potražnja veća od ponude, bilježi rast cijene kuća od 11 posto, odnosno za kvadrat se sada prosječno traži 751 euro.
Velika Gorica, u kojoj, uz Zaprešić, u ovoj godini od promatranih gradova jedinoj ponuda premašuje potražnju, bilježi prosječnu cijenu kvadrata kuće od 1208 eura što predstavlja rast od 15 posto i svrstava, uz već navedeni Zaprešić i Samobor, u kojemu je za kvadrat kuće potrebno izdvojiti prosječnih 1295 eura, u tri najskuplja grada u blizini Zagreba.
Najviše se traže manji objekti
Svi ovi iznosi i dalje su barem upola manji od stambenog kvadrata stana u samom Zagrebu, pa bi se trend potražnje za kućama u 20 do 50 kilometara udaljenim gradovima lako mogao nastaviti.
Da je upravo cijena ono što na prvu privlači potencijalne kupce mogao bi sugerirati podatak da gotovo 37 posto njih traži kuću od 50 do 100 stambenih kvadrata, što je ista kvadratura koja prevladava u potražnji za stanovima u samom Zagrebu. Osim povoljnije cijene, prema našoj je analizi ipak i komoditet ono što privlači sve veći broj kupaca kućama. Naime, gotovo 30 posto njih traži kuću od 200 do 300 stambenih kvadrata, na trećem su mjestu kuće od 100 do 200 kvadrata, a tek desetak posto kupaca traži kuće veće od 300 i 400 kvadrata.

Među najposjećenijem oglasima u odabranim gradovima su kuće izgrađene 80-ih s više od 150 kvadrata, a interesantne su i adaptirane dvojne kuće. Najposjećenija kuća prošlog mjeseca u, primjerice, Zaboku, izgrađena je 80-ih, ima 250 kvadrata, novu fasadu i renovirana je prije godinu dana, a cijena joj je 160.000 eura. S druge strane, u Jastrebarskom je najklikaniji oglas prošlog mjeseca bila održavana, ali ne i obnavljana kuća u blizini centra, s kraja 70-ih, od 200 kvadrata, s većom okućnicom, po cijeni od 129.000 eura.

Preuzeto s: Poslovni.hr

Compare listings

Compare