Kupnja građevinskog zemljišta – na što treba obratiti pažnju!

Imati vlastitu kuću san je mnogih mladih parova. U današnje vrijeme popularne su manje kuće obiteljskog tipa. Prostrano prizemlje za dnevna događanja i obiteljska druženja kroz kuhinju, blagovaonu i dnevni boravak s izlaskom na dvorište. Gornji dio etaže je spavaća zona s potrebnim brojem soba i kupaonica.

Na tržištu nekretnina je malo takvih kuća u ponudi. Zbog toga, mladi se klijenti odlučuju za kupnju građevinskog zemljišta i izgradnju kuće s maksimalno iskorištenim i funkcionalnim tlocrtom.

Smjernice za kupnju zemljišta

Zemljište mora biti građevinsko ili, prema urbanističkom planu, u zoni građenja.

Pri kupnji zemljišta bitno je znati je li dopuštena gradnja na zemljištu i na kojem području zemljišta (npr. zemljište ima 850 m2, ali 350 m2 je u zelenoj zoni, gdje nije dopuštena gradnja), koja je propisana minimalna veličina zemljišta, koja je dopuštena izgrađenost zemljišta te minimalna udaljenost građevine od susjedne parcele? Na sve navedeno morate obratiti pažnju.

Orijentacija zemljišta i pristup zemljištu su također bitni, posebno za poziciju i oblik kuće i njezin odnos s terenom.

Predstavljamo zemljišta iz naše ponude:

(Nastavak teksta ispod ponuda)

I22097, Zemljište, Zagreb, Granešina, Stambeno, 694.00m2

https://www.opereta.hr/nekretnina/i21708-zemljiste-zagreb-gajnice-stambeno-640-00m2/

I21558, Zemljište, Sveta Nedelja, Sv. Nedelja, Stambeno, 1540.00m2

Kako financirati kupnju zemljišta?

Ako Vaš ušteđevina nije dovoljna za kupnju zemljišta možete zatražiti stambeni kredit. Prije odluke o izboru banke usporedite što se sve može financirati stambenim kreditom i pod kojim uvjetima.

Naime, kreditne institucije financiranju kupnju građevinskog zemljišta dok komunalno uređenje nemaju sve u ponudi.

Kako kupiti zemljište na kredit?

Kada pronađete zemljište koje odgovara Vašim potrebama:

  • Informirajte se i usporedite namjene i uvjete kredita

  • Podnesite zahtjev za odobrenje stambenog kredita

  • Pripremite traženu dokumentaciju za odobrenje kredita

 

Kreditna institucija će procijeniti kreditnu sposobnosti tražitelja kredita, zatražiti izradu procjene vrijednosti zemljišta te donijeti odluku o odobrenju kredita.

Nakon solemnizacije ugovora o kreditu te upisa založnog prava na zemljištu (hipoteka može biti i na zamjenskoj nekretnini), slijedi isplata stambenog kredita te uknjižba prava vlasništva.

Naša usluga besplatnog kreditnog posredovanja može Vam pomoći da izaberete najoptimalniju kreditnu liniju za Vaše potrebe.

 

Pratite našu Malu školu kreditiranja.

 

Autorica: Martina Mataić Škugor

#operetanekretnine #kreditnoposredovanje #malaškolakreditiranja #stambenikrediti #kreditniposrednik #mojaprvanekretnina #kupnjazemljišta #izgradnjakuće #apnkrediti

Compare listings

Compare