Nema komentara

Cijene nekretnina divljaju: Stručnjaci objasnili zašto

Cijene nekretnina ponovno divljaju. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku stanovi su u godinu dana poskupjeli oko 7,5 posto, u novogradnji za više od 10 posto. Stručnjaci poručuju kako postoji nerazmjer između traženih i realiziranih cijena. Tvrde da se zbog previsokih cijena proda  svaka šesta nekretnina.

Svoju prvu nekretninu, trosobni stan u zgradi staroj 40 godina, Tin Palanović je pronašao u zagrebačkom naselju Travno. Cijena 1950 eura po četvornom metru.

– Potražnja sama je trajala 2 do 2,5 godine i trenutno mogu reći da sam zadovoljan kupac. Napokon smo pronašli stan djevojka i ja – kaže Tin.

Iako je starogradnja povoljnija, nove nekretnine podignule su prosječnu cijenu četvornog metra na više od 2000 eura. Potražnja je, unatoč visokoj cijeni, veća od ponude. Borislav Vujović iz agencije za nekretnine u Zagrebu kaže kako se u zadnje vrijeme primjećuje da se određeni dio stanova koji su bili apartmani za kratkoročno iznajmljivanje vraća na tržište, bilo kroz dugoročni najam ili čak kroz prodaju.

 

Već dulje cijene nekretnina na obali ruše rekorde. Primjerice, u Splitu su najskuplji južni dijelovi grada s pogledom na more, poput Meja gdje četvorni metar stoji i do 4500 eura. Slijede Bačvice, Žnjan. I tu se prosječna cijena kreće od 2800 do 3000 eura za metar četvorni, kaže Srđan Javorčić iz agencije za nekretnine u Splitu.

S druge strane – Slavonija na rasprodaji! Zbog manje platne moći i iseljavanja stanovništva, u Osijeku se za 60 tisuća eura može kupiti kuća.

– Može se dogoditi za 2, 3 godine da ono što su sada kupili počnu prodavati. To neće imati tko kupiti pa će cijene pasti – predviđa Marijan Matijević iz agencije za nekretnine u Osijeku.

Vlasnici svoje nekretnine često precjenjuju. Tako dolazi do nerazmjera traženih i realiziranih cijena.

– Subjektivan stav prodavatelja prema nekretnini može dovesti kupce u zabludu i može raditi na tome da se to povećava, da zapravo napuhujemo taj balon. Onda  vlasnici nekretnina, misleći da mogu dobiti te nerealne cijene, sami povisuju te cijene – kažeDubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama.

Stručnjaci ističu da će cijene rasti još godinu dana, ali ni približno po trenutačnim stopama. Usporavanje rasta očekuje se do kraja ove godine.

izvor: vijesti.hrt.hr

Nema komentara

Kriju li kvadrati novu krizu? Opet je postalo ‘normalno’ da se cijena kvadrata stana u Zagrebu prodaje iznad 2000 eura

Zagrijavanje tržišta posebno je očito gledaju li se promjene na godišnjoj razini. Na razini Hrvatske rast je iznosio 7,4%, s tim da najviše godišnje stope bilježi Zagreb – čak 11,4 posto.

Nakon što se s krizom prije čitavog desetljeća nekretninski balon rasprsnuo, cijene potonule i potegle ka dnu građevinski sektor, trebalo je punih šest godina da bi se trend okrenuo. Blagi rast odnedavno je ubrzao, sve je češća bojazan da cijene izmiču kontroli i da se na tržištu ponovno stvara balon.

Gotovo preko noći opet je postalo “normalno” da se cijena kvadrata stana u Zagrebu prodaje iznad 2000 eura, a na pojedinim ekskluzivnim lokacijama, poput Bundeka gdje se smjestila Američka škola, bude i iznad 3000 eura. Iskustva agenata za nekretnine, koji najbolje “opipavaju bilo” interakcije ponude i potražnje, govore da se stanovi veličine do 40 kvadrata nerijetko prodaju u roku nekoliko sati, oni do 55 kvadrata u roku nekoliko tjedana, a sve iznad toga čeka dogovor kupca i prodavatelja značajno dulje.

Indeks cijena
Indeks cijena stambenih objekata na razini Hrvatske porastao je u prva tri mjeseca ove godine 3,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, a na godišnjoj razini 7,4 posto, najnovije su brojke državnih statističara. Rast u ovoj godini dogodio se isključivo u Zagrebu i na obali, dok je u ostatku zemlje zabilježen pad cijena (-1,4%). Do kraja ožujka zagrebačke cijene kvadrata porasle su 4,3 posto, a jadranske 4,6 posto na kvartalnoj razini – najbrže od početka velike krize, primjećuju analitičari Raiffeisen banke.

“Više tromjesečne stope rasta u Gradu Zagrebu zabilježene su krajem 2006., a na Jadranu tijekom drugog tromjesečja 2007.”, kažu. Da je oporavak iznimno selektivan ilustrira to što ovisi o lokaciji i kvaliteti objekta. Nove građevine zabilježile su razmjerno snažnih 7,4 posto rasta, najviše otkad je dostupna statistika. I postojećim objektima već treći uzastopni kvartal rastu cijene, no ipak umjerenijih 3 posto u prva tri ovogodišnja mjeseca.

 

Vujović

U smislu asocijacije da će balon pući i sa sobom povući druge, smatram da to nije realno. Kada je riječ o cijenama nekretnina mislim da smo blizu ili već dosegli plafon.

 

Zagrijavanje tržišta posebno je očito gledaju li se promjene na godišnjoj razini.  Na razini cijele Hrvatske rast je iznosio 7,4 posto, s tim da najviše godišnje stope rasta bilježi Zagreb s dvoznamenkastim plusem, čak 11,4 posto. Dakle, ako je kvadrat prošlog proljeća stajao 2000 eura, prije tri mjeseca njegova je cijena u prosjeku bila 228 eura viša, a prosječni stan od 50 kvadrata skuplji 11.400 eura, gotovo 85.000 kuna. Cijene na Jadranu porasle su usporedo s porastom na razini cijele Hrvatske, dok su u ostalim dijelovima Hrvatske u 365 dana rast dosegao jedva jedan posto.

“Rast cijena stambenih objekata posljedica je povratka optimizma među potrošačima i povećane potražnje unatoč činjenici da je 90 posto hrvatskih kućanstava živi u objektima koji su njihovo vlasništvo”, smatraju u RBA. Osim optimizma i “povijesne sklonosti” nekretninama, u toj banci skok potražnje vide u razmjerno visokoj sklonosti kućanstava k iznajmljivanju s ciljem povećanja raspoloživog dohotka. Sklonosti rentnoj ekonomiji, da pristojno nazovemo stvari pravim imenom, pogoduje povijesno jeftin novac što s jedne strane motivira na nova zaduženja, a s druge na čuvanje novca u bankama čije kamatne stope na štednju u ovom trenutku nisu dovoljne ni da pokriju ono što nagrize inflacija. Stoga je očekivano da se dio novca slije u kupnju stambenih nekretnina.

Troškovi i plaće
Boro Vujović, vlasnik Opereta nekretnina i dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK smatra da je teško jednoznačno reći stvara li se na tržištu balon ili ne.  “U smislu asocijacije da će balon pući i sa sobom povući druge, mislim da to nije realno. Kad gledamo neke cijene su na razinama iz 2007. i 2008., ali su danas visine plaća i troškovi gradnje drugačiji pa ove cijene nisu ni približno na onim razinama”, kaže. Oko 60 posto njihovih kupaca plaća ‘kešom’, seleći novac iz štednje u bankama. Dok se prije desetak godinama kupovalo na dug u punom iznosu, danas se kupci zadužuju u prosjeku 50 do 60 posto potrebnog iznosa, a ostatak podmiruju iz vlastita sredstava.

Vujović ističe da je izvjesno kako trend ne može trajati unedogled. “Mislim da smo blizu ili već dostigli plafon. Sad se u Zagrebu realizirana cijena kreće oko 1800 do 2000 eura po kvadratu, no to je kod nas u agenciji jer nemamo puno novogradnji. Cijene su posljedica činjenice da se dugo nije gradilo, tržište je bilo gladno novih stanova, a država je pokrenula program subvencioniranja. U međuvremenu se dosta toga izgradilo, a uz to se bazen kupaca, od kojih glavninu čine domaći, lagano prazni”, kaže Vujović.

Na pitanje stvara li se na tržištu nekretnina balon, savjetnik na Ekonomskom institutu Željko Lovrinčević nema dvojbi.  “Da, i to je vrlo opasno. Dok cijene nekretnina rastu zahvaljujući špekulativnoj potražnji, efekti se prelijevaju se na ostatak ekonomije stvarajući nove neravnoteže. Raste cijena najma što otvara  problem mobilnosti radne snage. Zaposlenici čije plaće ne prate rast najamnina, a riječ je o cijelim pojedinim zvanjima, dolaze u situacije da ne mogu plaćati stanove u Zagrebu i većim gradovima. Tu je problem i smještaja studenata u pojedinim gradovima, kao i smještaja starijih osoba u okolnostima nedostatka domova – ukratko; svih građana bez vlastite nekretnine”, kaže Lovrinčević.

Štednja se prelijeva isključivo u nekretnine jer se, za razliku od drugih zemalja, u Hrvatskoj nisu razvile alternative ulaganja ostale klase imovine, poput tržišta kapitala, zlata, poljoprivrednog zemljišta, investicijskih fondova. S tom razlikom da se u odnosu na prethodni balon danas većinom ne kupuje zbog potreba obitelji već je to čista investicijska,  špekulativna priča. Lovrinčević smatra da je država u potpunosti podbacila godinama ne uspjevši ponuditi ijednu kvalitetnu kompaniju za uvrštenje na burzi, a koja bi mogla privući dio slobodne štednje. Uz tržište kapitala, po njemu je nužno razviti ostale klase imovine da jer bi to povećalo diverzifikaciju. To znači suspendirati porez na kapitalnu dobit te porez na kamatu štediša što bi donekle moglo relaksirati transakcijski trošak u ta ulaganja.

“Država mora adresirati pitanje tog balona. Misao vodilja u poreznoj reformi trebalo bi biti kako obeshrabriti priljev kapitala na tržište nekretnina i istodobno ohrabriti priljev na sva ostala tržišta i klase imovine. U poreznom smislu tu je nezaobilazan porez na nekretnine pri čemu nije samo stvar otvaranja prostora da se rastereti rad već alat kako se ne bi stvarao nekretninski balon i poticale špekulacije. Izlišno je smanjivanje opće stope PDV-a s 25 na 24 posto jer nema strukturne snage ispraviti neravnoteže, to mogu učiniti samo drugi porezi”, zaključuje Lovrinčević.

Niže cijene
“Treba istaknuti da su cijene još u prosjeku 5,3 posto niže u usporedbi s prosječnom razinom iz 2008. Promatrano po lokaciji, jedino je Jadran dosegnuo prosječnu cijenu iz 2018. budući da su cijene u toj regiji više 0,3%. Cijene stanova u Zagrebu niže su za 5,3% dok je u ostatku Hrvatske prosječna cijena stambenih objekata niža za visokih 14,3% u odnosu na prosječne cijene stambenih objekata 2008.”, podcrtavaju u RBA.  Trenutne prognoze iscrtavaju sliku u kojoj se makroekonomske okolnosti pa ni uvjeti na tržištu nekretnina neće bitnije mijenjati, a u kombinaciji s višim troškovima gradnje realno je očekivati nastavak pritiska na rast cijena, čak iznad onog koji se dogodio prošle godine. “Tijekom 2020. očekujemo nastavak rasta, ali uz umjereniju stopu od oko 5 posto”, kažu u RBA, uz ogradu da će to, jasno, ovisiti o lokaciji i kvaliteti objekta.

Državne subvencije

‘Potresli su plitko tržište’
Premda se vladajući hvale s programom državnog subvencioniranja cijena nekretnina, čija najnovija runda kreće u rujnu, kao socijalnom mjerom ona je, smatraju stručnjaci, samo izazvala potrese na plitkom tržištu. “Mi smo kao Udruženje od prvog bili protiv, i dalje držimo da je to glavni okidač za rast cijena jer je program ograničen na kratki period u kojem podigne cijene i jednom kad one dosegnu višu razinu na njoj ostaju zacementirane”, kaže vlasnik Operete.

izvor: poslovni.hr

 

 

Nema komentara

ODRANSKA ZAVRTNICA – ZELENA OAZA ZA MIRAN I KVALITETAN ŽIVOT

Koristimo priliku da s ponosom predstavimo novi, trenutno najpristupačniji projekt novogradnje u Novom Zagrebu, u Odri.

Riječ je o 3 stambene zgrade od kojih se svaka sastoji od prizemlja i dva kata, u kojima se sveukupno nalazi 39 stanova, odlično izbalansiranih rasporeda i tlocrta. U ponudi imamo  stanove s vrtom u prizemlju, samo jednu garsonijeru 34,69 m2  te jedan dvosoban stan od 43,63 m2 s obzirom na to da su ostali prodani zbog trenutno vrlo tražene kvadrature. Osim navedenog, možemo ponuditi  i trosobne stanove čija se kvadratura kreće od 67,61 m2 pa do 93,52 m2 , jednoetažne i dvoetažne ovisno o željama i preferencijama, te komforne četverosobne od 82,80 do 88,75 m2 i jedan peterosobni stan od 125,49 m2. Raspored prostorija, orijentacija koja omogućava pogled prema Sljemenu i prekrasno uređen okoliš zasigurno će posebno zanimati obitelji s djecom. U cijelom kompleksu je predviđen i prostor za druženje stanara uz koji je uređen dječji park. Svoj automobil moći ćete smjestiti na parkirna mjesta unutar kompleksa.

Kao najveću prednost ove novogradnje svakako valja istaknuti omjer cijene i kvalitete što najbolje govori kako se četverosoban stan može kupiti za 120.00,00 EUR, što je s obzirom na stanje na tržištu zaista rijetkost.

O kvaliteti govori i energetska učinkovitost: svakako moramo naglasiti da zgrada posjeduje B energetski certifikat. Uzimajući u vid i odvojena brojila, kvaliteta zgrade daje vam jamstvo da na mjesečne režije nećete morati izdvajati veliki novac. U gradnji su korišteni pomno birani materijali na kojima se nije štedjelo kao što su: BOSCH bojleri, Buderusovi radijatori, hrastov parket, keramika 60 x 60, DIERRE talijanska vrata, GELANOVI PVC otvori i sl. Sve navedeno pridonosi i potvrđuje da je riječ o višoj razini i kvaliteti samog projekta.

Lokacija ove ekskluzivne novogradnje nekada je bila podosta nepoznata široj publici no to sada nije slučaj. Dodatnu popularnost lokacija je stekla kada je Američka ambasada upravo ondje odlučila smjestiti svoje predstavništvo. Od samog centra grada do ove lokacije dolazi se za svega 20 minuta lagane, opuštene vožnje. Za sve one koji traže brzi izlaz iz grada, obilaznica koja se nalazi u neposrednoj blizini je pravi izbor. Ovakav tip nekretnine i novogradnje nije čest na tržištu uzevši u obzir omjer kvalitete i cijene, stoga svakako preporučamo na razmatranje zelenu oazu mira u Odri koja će vama i vašoj obitelji omogućiti lagodan, komforan i ugodan život izvan gradske vreve.

Nema komentara

Kreću pozivi za stambene poticaje, pogledajte kakve će biti kamate i procedura

U utorak počinje poziv bankama za sudjelovanje u novom krugu stambenih poticaja u rujnu. Očekuju se još niže kamate nego prošle godine. Građanima se savjetuje da odmah krenu s procedurom jer ima puno posla, a i nekretnine bi, baš zbog subvencija, do rujna mogle i dodatno poskupjeti, piše Dnevnik.hr.

Kristina Hrastović jedna je od onih koja je prošle godine uspješno kupila stan pomoću državnih subvencija. ”Manje od dva mjeseca mi je trebalo. Sve ima vremena, čak su bili i produžili onaj rok. Najbitnije je da su papiri stambenog objekta u redu”, kaže Kristina.

Ako kupujete nekretninu, obvezno mora imati uporabnu dozvolu. Bez nje nema subvencija. Ako je uporabna dozvola u fazi ishođenja, dobra je vijest da ćete imati još dodatnih mjesec dana za nadopunu dokumentacije.

Vrijednost nekretnine nije ograničena, ali se subvencionira samo dio kredita do iznosa od 100.000 eura. Subvencija prolazi i za već započetu gradnju kuće. Može se kupiti nekretnina od članova uže obitelji. Novost je dodatna godina subvencije za svako dijete u kućanstvu. ”Svi koji budu imali svu dokumentaciju kvalitetnu i urednu dobit će subvenciju”, poručio je ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Očekuje se niža kamata nego lani – između 2 i pol i 3 posto. Bankarski savjetnik Vjeko Peretić s građanima je uspješno prošao već dva kruga poticaja. Savjetuje da, ako već nisu, odmah počnu s pripremama. ”Da se krene u proceduru jer slijede godišnji odmori i onda će sve biti puno teže, a vi želite da vaš predmet bude gotov prije nego što se objavi službeni natječaj u rujnu”, savjetuje Peretić.

Do rujna bi nekretnine mogle još dodatno poskupjeti baš zbog subvencija i veće potražnje, upozoravaju trgovci nekretninama. ”Sugeriramo kupcima da sad potpišu predugovore, da sada kupe stanove tako da na miru čekaju rujan”, kaže Dnevniku.hr Boro Vujović iz Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore.

Ne smijete, kao ni supružnik ili partner, imati vlasništvo nad nekretninom, a stan ili kuću koju kupite ne smijete prodavati još dvije godine nakon isteka subvencije, inače državi morate vratiti novac.

 

izvor: novac.jutarnji.hr

Nema komentara

Četiri statističke bilješke o stanju društva

Slijedi pregled četiri samo naizgled nepovezane statistike. Uzete zajedno, ipak šalju kratku i jasnu poruku o stanju društva.

Logično i očekivano: Hrvatska u cijeloj EU ima najmanji udjel stranih studenata u ukupnoj studentskoj populaciji. Mogli smo odabrati i neki drugi strukturni pokazatelj, ali ovaj je upravo objavljen pa se dobro uklopio u podsjećanje o strukturnim slabostima koje nas vječno prate, osobito u obrazovnom visokoškolskom sektoru:

Za razliku od strukturnih slabosti čija tektonika uvijek podsjeća na to gdje se zapravo nalazimo, neke statistike povremeno pokažu kako se u gospodarstvu nešto pozitivno zbiva. Cijene nekretnina su ambivalentan pokazatelj. Njihov rast s jedne strane pokazuje da je potražnja snažna i da postoji rast. S druge strane, rast cijena nekretnina otvara pitanje priuštivosti nekretnina i rizika održanja rasta cijena s motrišta vlasnika. Stoga je zanimljivo zabilježiti da je Hrvatska uz Portugal imala najbrži rast cijena nekretnina u cijeloj EU u prvom tromjesečju. Kada se gleda rast kroz godinu dana, nekoliko zemalja u srednjoj i istočnoj Europi imalo je brži rast od Hrvatske. Naravno, uvijek treba podsjećati da je ovaj rast koncentriran u Zagrebu i na obali.

 

Izvor: Eurostat

Živost cijena nekretnina povezana je s pojačanom potrošnjom i investicijama, što je statistika BDP-a pokazala još pred nekoliko tjedana. Hrvatska je očito u fazi kada uslužni sektor i investicije izoliraju gospodarstvo od usporavanja u EU , koje je glavna ekonomska tema u Europi. Još uvijek nema znakova recesije, a zadnje statističko očitanje industrijske proizvodnje ukazuje na blagi oporavak u svibnju (+0,9% nakon sezonske prilagodbe). To naravno ne znači da su rizici povezani s globalnim usporavanjem, trgovačkim ratom i neizvjesnim Brexitom prošli. Jasnija slika će se vidjeti tek na jesen.

 

 

HNB je upravo objavila financijske račune – cjelovitu statistiku financijske imovine i obaveze po sektorima. Uvijek je najzanimljivije promatrati podatak za sektor stanovništva. Vrijednost financijske imovine kontinuirano raste, najviše zbog rasta depozita i sredstava u mirovinskim fondovima, dok financijske obaveze unatoč blagom oporavku (oporavak zaduživanja) dugoročno stagniraju. Obaveze se pretežno sastoje od kreditnih obaveza. Razlika između te dvije veličine pokazuje neto financijsku imovinu ili neto financijsku vrijednost s kojom raspolaže sektor stanovništva. Ta veličina je u kontinuiranom porastu i na kraju prvog tromjesečja nalazila se na čak 70% višoj razini od razine na kojoj je bila u prvom tromjesečju 2012.

izvor:arhivanalitika.hr