Aktualna tema: Fiksiranje kamatnih stopa

Klijenti koji imaju stambene kredite s promjenjivom kamatnom stopom suočavaju se s rizikom povećanja iznosa mjesečnog obroka.

Kako fiksirati kamatnu stopu?

Kako bi se klijenti osigurali od rasta referentne kamatne stope, banke nude mogućnost promjene kamatne stope iz promjenjive u fiksnu ili nude model kombinacije fiksne i promjenjive kamatne stope.

Iako banke ističu da se radi o jednostavnom postupku sklapanja dodatka ugovora o kreditu,  procedura i troškovi nisu jednaki, stoga je potrebno obratiti pažnju na sljedeće:

  • obračunava li banka naknadu za promjenu uvjeta i koliko ista iznosi
  • traži li banka novu procjenu vrijednosti nekretnine i tko snosi trošak
  • u većini banka javnobilježničke troškove snosi korisnik kredita, u skladu s tarifama javnih bilježnika, a ovise o visini kredita te uključenim sudionicima

Banke bilježe pojačan interes za fiksiranjem kamatne stope te očekuju još veće zanimanje u razdoblju koje slijedi.

Odabirom fiksne kamatne stope klijenti imaju mogućnost zaštititi od povećanja visine kamatne stope. S druge strane, klijenti koji nastave koristiti promjenjivu kamatnu stopu tijekom otplate kredita, i dalje će snositi dio rizika njena mogućeg rasta u budućnosti, iako ona u nekim razdobljima može biti i niža u odnosu na fiksnu.

Vlastita procjena

Eventualna promjena kamatne stope iz promjenjive u fiksnu ili kombinaciju fiksne i promjenjive kamatne stope individualna odluka svakog pojedinog korisnika kredita koju donosi na temelju vlastite procjene dugoročne isplativosti takve promjene.

Preporuka za razgovor s bankarom ili kreditnim posrednikom:

  • Provjerite uvjete kredita koje ste ugovorili s bankom (Ugovor o kreditu i svi dodaci)
  • Zatražite od bankara pojašnjenje ugovorenih uvjeta, posebno u dijelu ugovorene kamatne stope npr. ako je ugovoren model kombinirane kamatne stope, koliki je rok fiksnosti, kod promjenjive kamatne stope provjerite fiksni dio promjenjive kamatne stope (marža banke) i referentnu kamatnu stopu (NRS, EURIBOR, Trezorski zapisi
  • Zatražite od banke povijesno kretanje referentne kamatne stope

Razmislite i o sljedećem: očekujete li promjene u Vašim financijama (npr. povećanje ili smanjenje plaće), koje okolnosti utječu na Vaš obiteljski budžet (npr. povećanje članova obitelji, školovanje), kako će na Vaš budžet utjecati inflacija i moguće povećanje kamatne stope.

Najvažnije je saznati sve informacije koje su potrebne za donošenje odluke!

Naša usluga kreditnog posredovanja je besplatna. Obratite nam se s povjerenjem.

Autorica: Martina Mataić Škugor, direktorica Opereta ulaganja

 

Compare listings

Compare