Kako će se kretati cijene nekretnina u ovoj godini i možemo li odahnuti?

Nepriuštivost nekretnina je veliki izazov sve većem broju hrvatskih građana, stoga je krajnje vrijeme da država odnosno jedinice lokalne samouprave počnu sustavno i analitički promišljati o primjerenim modelima jer postojeći ne postižu cilj, navodi se u priopćenju s 35. foruma poslovanja nekretninama, koji je u organizaciji HGK i Udruženja poslovanja nekretninama u petak i subotu održan u Šibeniku.

“Iako se od kraja 2022. bilježi usporavanje tržišta nekretnina, do kraja ove godine ne očekuje se značajniji pad cijena. Prisutan je manjak ponude u svim segmentima, pogotovo u novogradnji, a sve je veći problem i nepriuštivost nekretnina u većim gradovima na obali i Zagrebu”, upozoravaju iz HGK.

Kako navode, u zadnjih nekoliko godina tražene cijene stambenih nekretnina rasle su većom stopom nego realizirane, a razlika se u 2022. povećala u odnosu na 2021. te je iznosila 23 posto, “što ukazuje da su tražene cijene previsoke”.

“Prema podacima Burze nekretninama, indeks rasta realiziranih cijena lani je u odnosu na 2021. bio 14,75 posto na razini cijene Hrvatske, a prosječne realizirane/postignute cijene bile su 2.280 eura po metru kvadratnom na obali, 1.980 eura po kvadratu u Zagrebu te 1.804 eura po kvadratu u ostatku Hrvatske”, podatci su Komore.

Iako je, kako nadalje navode, ukupan broj transakcija stambenim nekretninama u prošloj godini porastao za 12,6 posto u odnosu na 2021. godinu, posrednici u prometu nekretninama zabilježili su usporavanje tog trenda krajem prošle i početkom ove godine, “što se pripisuje sve manjem broju građana koji žele kupiti ili si mogu priuštiti nekretnine s nerealno visokim cijenama”.

Teža prodaja zapuštene nekretnine

U HGK procjenju kako će aktivnost na tržištu nekretnina u ovoj godini ovisiti o uobičajenim makroeknomskim pokazateljima poput stope BDP-a, ali o tome hoće li doći do potrebne segmentacije i veće diferencijacije cijena, prema kriteriju novogradnja-rabljena nekretnina, ali i svih drugih kriterija.

Neće se više lako i brzo prodavati rabljene, zapuštene nekretnine na neatraktivnim lokacijama, po nerealno visokim cijenama, jer se ‘potrošio’ fond kupaca koji su ih spremni ili u mogućnosti platiti, jer više nema APN-a koji je potaknuo mnoge da kupe preskupe nekretnine. Također, dovršeno je uvođenje eura, koje je snažno utjecalo na povećanu potražnju u 2022. godinu”, izjavila je predsjednica strukovne grupe Udruženja poslovanja s nekretninama Komore Zagreb Lana Mihaljinac Knežević.

Kako je istaknula, velik pad prosječnih cijena ne očekuje se u ovoj godini, pogotovo ne luksuznih novogradnji, jer će vrlo mali broj izgrađenih nekretnina u tom segmentu nastaviti nalaziti kupce.

Tržište na obali

“Tržište na obali je pod značajnim utjecajem stranih kupaca, posebno tijekom 2021. i 2022. godini, a trend je nastavljen i u ovoj godini te je sada svaki treći kupac nekretnine na Jadranu stranac, najčešće državljanin EU-a”, ističu iz Komore.

Rast potražnje prati rast cijena svih vrsta nekretnina i zemljišta uz more. Novogradnje u većim gradovima dostigle su vrlo visoke cijene i kreću se od 3000 eura do 5000 eura pa čak i više, ovisno o lokaciji i standardu gradnje i opreme, te su postale teško dostupne hrvatskim građanima, kažu u HGK.

Država treba donijeti kvalitetan dugoročni program za stambeno zbrinjavanje

S obzirom na te trendove na tržištu nekretnina, naročito u smislu stambenih nekretnina i rješavanja stambenog pitanja, trgovci nekretninama su mišljenja da bi država trebala donijeti kvalitetan dugoročni program za stambeno zbrinjavanje.

Gotovo sve države EU-a imaju modele priuštivog stanovanja, različiti su, ali generalno se temelje na javno-privatnim partnerstvima kojima se na tržište puštaju priuštivi stanovi za najam, podsjećaju iz HGK.

Uz stanje na tržištu nekretnina u Hrvatskoj, proljetno izdanje Foruma poslovanja nekretninama bilo je fokusirano i na edukaciju te je najavljeno pokretanje online edukacije za stručni ispit za agenta u posredovanju prometa nekretnina – HGK Masterclass.

Preuzeto s: dnevnik.hr

 

Compare listings

Compare
Pretraži