Kamin – mjesto za okupljanje

Prva pomisao na spomen kamina je hladan zimski dan i topao dom u kojemu pucketa vatra u kaminu. Kamin ili ognjište od davnina je obavezan dio svake kuće ili dnevnog boravka – mjesto koje poziva na okupljanje. Mijenjao je stilove i izgled kroz stoljeća, a njegovo prisustvo obogaćuje prostor i domu daje notu raskoši.

Danas na tržištu postoje razne vrste kamina i ložišta. Kod odabira kamina bitno je za početak provjeriti postoje li preduvjeti za korištenje određenog energenta i primjereni dimnjak na koji se kamin spaja. Stoga postoje kamini na drvo, pelete ili  plin. A ako ste više za estetiku, a manje za primarnu funkciju – grijanje onda odabir može biti električan kamin ili kamin na bioetanol.

Kad ste utvrdili vrstu kamina koju želite, na red dolazi projektiranje. Ukoliko se radi o kaminu koji se priključuje na dimnjak pozicija dimnjaka diktira i poziciju kamina. Ako radi o kaminu koji ne iziskuje dimnjak ne postoje ograničenja u prostoru. Kamin u prostoriji može biti na centralnom mjestu kao samostalni detalj na zidu ili se može povezati sa namještajem i tako integrirati. U modernim stanovima, primjereno suvremenom načinu stanovanja, uglavnom je na zidu pored televizora. Kamin može biti pored polica ili ispod police za dekoraciju, neposredno uz ormar koji je nastavak volumena kamina, u nastavku komode ili klupe za sjedenje…Ukoliko nema ograničenja u prostoru kamin može biti između dvije prostorije, samostojeći, kao neka vrsta pregrade i tako stvoriti ugođaj s dvije strane.

Još jedna popularna vrsta kamina u interijerima je imitacija kamina odnosno lažni kamin. Može se izraditi na razne načine: od drveta, gips-kartonskih ploča, od kartona, stiropora, drvenih zidnih obloga, ovisno o budžetu. Postoje i gotovi okviri od gipsa za kamine koji se jednostavno mogu pričvrstiti na zid i na taj način imitirati kamin. Mogu biti klasičnijeg izgleda, kitnjastijeg poput štukatura ili modernog izgleda ravnih linija. Ovakav kamin može služiti kao polica za dekoraciju. Imitacija ognjišta može biti prebojana u crnu boju kako bi vizualno stvorilo dubinu ili se može ispuniti nacijepanim drvom za ogrjev. Također se mogu držati knjige ili manji kipovi i vaze, ogledalo, biljke… Interesantan detalj su i svijeće i svijećnjaci koji se mogu postaviti ispod i imitirati vatru u kaminu. Ideja i inspiracija za dizajn i dekoriranje ovog kutka ima puno i shodno godišnjem dobu ili blagdanima može uvijek imati drugačiji izgled i oplemeniti prostor.

Izvor slika: Pinterest

Za sva pitanja oko uređenja interijera stojimo vam na raspolaganju s vodstvom naše arhitektice: ana@opereta.hr

Autor: Ana Popović Vujović

Compare listings

Compare