Pripremite se za kredit!

Informirajte se kako se pripremiti za kredit. Zašto je bitno što prije početi štedjeti? Jeste li kreditno sposobni? Jeste li spremni svaki mjesec izdvojiti budući iznos mjesečnog obroka? Pročitajte u nastavku.

Priča iz prakse

Želimo s vama podijeliti iskustvo mladog bračnog para, koji trenutno živi u najmu.

Pronašli su kuću koja im se jako sviđa. Kupnju financiraju kreditom. Kuću treba u cijelosti adaptirati. Za adaptaciju im također treba kredit. Kredit im je potreban i za opremanje kuće te za ostale troškove kao što je porez i troškovi javnog bilježnika.

Naš par ima primanja viša od prosjeka stoga bez provjere s bankarom ili kreditnom posrednikom smatra da su oboje kreditno sposobni.

U kupnju ulaze bez ikakve ušteđevine.

Viša primanja nisu dovoljna za kreditnu sposobnost

Banke u svrhu procjene kreditne sposobnosti provjeravaju, osim primanja, i status zaposlenja, poslodavca kod kojeg je potencijalni korisnik kredita zaposlen, broj uzdržavanih osoba, redovitosti u izvršavanju postojećih kreditnih obveza, obveze u svojstvu sudužnika ili jamca.

Banke provjeravaju i prekoračenja po tekućem računu, dozvoljeni limit po karticama (ne samo iznos u korištenju) te zaduženja po revolving karticama.

Banka u obzir uzima i vaše potrebe. U našem primjeru klijentima treba kredit za kupnju kuće, za adaptaciju, za opremanje i podmirenje ostalih troškova.

Priprema za kredit

U primjeru naših klijenata nije jednostavno posložiti financiranje. U obzir treba uzeti i da banke kredit odobravaju u manjem postotku u odnosu na procijenjenu vrijednost nekretnine (i do 20%).

Kako klijenti nemaju nikakvu ušteđevinu niti financijski plan, a uz trenutnu prekomjernu potrošnju moraju odgoditi kupnju nekretnine.

Kako se Vi možete pripremiti za kredit:

 Ako je moguće, započnite s ciljanom štednjom odmah, nikad nije kasno. Ciljana štednja je da u sljedećih npr. 6 mjeseci izdvojite dio primanja, kako biste imali barem dio sredstava koji će vam olakšati troškove vezane uz kupnju nekretnine (npr. učešće, kapara).

Provjerite osobni budžet, na što najviše trošite, možete li reducirati potrošnju.

 Već sad počnite izdvajati sredstva za iznos anuiteta ili rate kredita.

Provjerite kreditnu sposobnost kod bankara ili kreditnog posrednika prije potrage za nekretninom. Na vrijeme definirajte budžet za nekretninu.

Pratite naše objave kako biste se informirali o svim koracima do kredita, koji uključuju dobru pripremu i financijsko planiranje.

Autor: Martina Mataić Škugor
Opereta kreditno posredovanje

 

Compare listings

Compare
Pretraži