Rasvjeta – ključni element za transformaciju

U uređenju interijera rasvjeta igra veliku ulogu. Dobro i pravilno isprojektirana rasvjeta u nekom interijeru daje autentični izgled i posebnu atmosferu.

U projektiranju rasvjete poželjno je imati više tipova rasvjete i raditi kombinaciju: osnovne (rasvjeta u stropu) koja ravnomjerno osvjetljava prostoriju, zatim ambijentalne (indirektna rasvjeta u spuštenom stropu) koja daje diskretnu i difuznu svjetlost i rasvjete za naglašavanje određenih elemenata u prostoru (dekorativna) u vidu stolnih, podnih i zidnih lampi. Kombinacija ove tri vrste rasvjete omogućuje prilagodbu osvjetljenja potrebama i aktivnostima tijekom dana u svakodnevnom životu.

Rasvjeta se primarno dijeli na funkcionalnu ili osnovnu (tehničku) rasvjetu i dekorativnu. Sve što je od rasvjete ugrađeno u strop i većim dijelom osvjetljava prostoriju znači da se radi o rasvjeti koja zadovoljava osnovne potrebe za osvjetljenjem prostora. Dekorativna rasvjeta služi za dodatno rasvjetljavanje prostora i služi u estetske svrhe.

Rasvjeta se također razlikuje i prema funkciji prostorije. Osnovna razlika je u jačini i u tonu boje. U kuhinji i kupaonici potrebna je jača rasvjeta dok je u spavaćoj sobi poželjna toplija i opuštajuća rasvjeta. Boja svjetla može značajno utjecati na atmosferu u prostoriji kao i raspoloženje. Toplo bijelo svjetlo stvara ugodnu i opuštajuću atmosferu, dok je hladno bijelo svjetlo energičnije i naglašenije.

Dodatni efekt može stvoriti dimabilna rasvjeta koja omogućuje prilagodbu intenziteta prema potrebama tijekom dana i raspoloženju. Rasvjeta je više od praktičnog elementa interijera, ona je ključni alat za transformaciju prostora i poboljšanje kvalitete života u njemu.

Izvor slika: Pinterest

Za sva pitanja oko uređenja interijera stojimo vam na raspolaganju s vodstvom naše arhitektice: ana@opereta.hr

Autor: Ana Popović Vujović

Compare listings

Compare