Nema komentara

5 ključnih aspekata koji utječu na tržište nekretnina

Situacija na tržištu je vrlo zanimljiva. Kupaca ima više nego dovoljno, ali nedostaje dobrih i kvalitetnih nekretnina. Na tržište nekretnina trenutno utječu pet ključnih aspekta – pooštravanje uvjeta za dobivanje stambenih kredita, APN-ovi subvencionirani krediti i, naravno, potres u Zagrebu, COVID, te rezultat turističke sezone.

Povećana je potražnja za kućama i građevinskih zemljištima, a smanjena za starim stanovima u Centru, kao direktna posljedica korone i potresa.

Tijekom mjera izolacije, mnogi su poželjeli da umjesto stana imaju kuće, i to one s vrtom. Život u kući, u pravilu, nudi veći komfor za ukućane u smislu raspoloživih kvadrata stambenog prostora, veću privatnost, korištenje vrta, vlastitog parkirališnog ili garažnog mjesta i slično. Prilikom izbora kuće, osim lokacije, kupcima je bitna površina parcele, površina kuće i njezina koncepcija.

Banke su pooštrile kreditne uvjete i to se vidi na manjim iznosima koje su klijenti u stanju dobiti. Većina banaka je smanjila iznos procjene i odobrenog iznosa financiranja, koji je sad 1:0.8. Neke banke odobravaju kredite samo svojim klijentima.

Činjenica je da je na tržištu malo kuća koje imaju kompletu dokumentaciju. Svakako je potrebno provjeriti – izvadak iz zemljišne knjige, građevinsku dozvolu ili drugi odgovarajući akt za građenje, uporabnu dozvolu i energetski certifikat.

Kupci koji planiraju kupiti nekretninu a kreditno su sposobni trebaju iskoristiti mogućnost subvencioniranja u novom krugu koji je najavljen krajem rujna 2020.

APN je do sada uzorkovao rast cijena. Pokazatelji koje pratimo pokazuju da ovaj put neće doći do rasta cijena, jer je manji bazen kupaca koji kupuju stan poslije uspješne turističke sezone. Mnogi kupci koji su računali na APN su već kaparili svoju nekretninu i čekaju subvencije.

Korona će imati svoj utjecaj na cijelo gospodarstvo pa i na tržište nekretnina.
Ukoliko se dogodi veliki pad gospodarstva sigurno će imati utjecaja na tržište i cijene.
Ono što je sad vidljivo jest rast cijena poljoprivrednog zemljišta i kuća u Lici i Gorskom kotaru.
Može se dogoditi pad cijena određenog segmenta “lošijih“ nekretnina. Uglavnom, pred nama je vrlo zanimljiv period na tržištu nekretnina.

Autor: Boro Vujović