Koliko je kvadrat stana u centru, a koliko na periferiji grada?

Ljeto za neke znači i pronalazak idealnog stana u koji će se useliti od jeseni. Ako kupujete nekretninu u Zagrebu, paprene cijene mogle bi vas iznenaditi. Popričali smo sa stručnjakom za nekretnine, Borom Vujovićem, o tome kakva je ponuda i potražnja.

Objasnio nam je kako su više na cijenu nekretnina u Zagrebu utjecali potresi, nego pandemija. Iako su neki smatrali da će zbog pandemije koronavirusa cijene stanova padati, to se ipak nije dogodilo.

“Pandemija nije imala učinak na cijenu nekretnina kao što se očekivalo na početku, veći učinak je ustvari imao potres što se tiče Zagreba, zato je što je zbog prvog pa onda i drugog petrinjskog potresa dio starih nekretnina jednostavno nestao s tržišta, one su sada dobrom dijelu Zagrepčana nezanimljive.

Povećao se pritisak na novogradnje i one koje su mlađe od 1963. godine i došlo je do korekcija cijena tih starih stanova koji nemaju armirani beton. Cijena takvih stanova je počela padati prema dolje, dok je cijena novogradnje narasla”, pojasnio nam je stručnjak za nekretnine Boro Vujović.

Otkrio nam je i koja je prosječna cijena kvadrata stana u centru, a koliko u nekim drugim dijelovima grada.

“U Donjem gradu stanovi u dobrom stanju uglavnom su cijene oko 2000 eura.

Periferija nema starih zgrada i cijene su narasle. Naravno da je Klara jeftinija od Trešnjevke, stan je oko 1800 eura po kvadratu u prosjeku, dok je novogradnja na Trešnjevki 2800 eura”, rekao je Vujović.

Što se tiče budućnosti i cijena nekretnina, Vujović smatra kako one neće padati.

“Samo u ovoj godini je cijena građevinskog materijala narasla 20 posto, radnika u građevini nema… To su sve argumenti koji dovode u prilog da cijene neće padati”, pojasnio nam je.

Zaključio je i kako sve više stranaca kupuje nekretnine u metropoli, iako ipak preferiraju više obalu. Jedan od glavnih aduta Zagreba je i to što imamo sigurnost, pojasnio nam je.

“Više kupuju na moru, zna se da je Zagreb administrativno sjedište i ono što se proda na moru se u dobrom dijelu prelije i na Zagreb, ima i sve više koji kupuju u Zagrebu”, kazao je Vujović za Zagreb.info.

Izvor: Zagreb.info

Compare listings

Compare
Pretraži