Nema komentara

Kretanja cijena stambenih nekretnina na obali (pregled)

Kada uspoređujemo travanj prošle i ove godine, primjetan je porast traženih cijena stanova i kuća na području gotovo svih većih gradova i naselja, kao i otoka. Porast traženih cijena ne prate realizirane cijene, koje su i dalje, u većini slučajeva, niže od traženih. Potražnja je veća, najviše se traže stanovi u kvalitetnim novogradnjama i starije kuće za renovaciju u gradovima. Više se traže i zemljišta za izgradnju obiteljskih kuća, najčešće također u naseljima. Razlika između traženih i realiziranih cijena usporava tržište. Prosječne razlike u traženoj i realiziranoj cijeni veće su izvan gradskih središta, 15-25%, nego u gradskim središtima 5-15%, ovisno o nekretnini. Ponuda kuća i stanova trenutno raste u Istri, Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji, u Zadarskoj i Šibenskoj stagnira, dok na krajnjem jugu pada ili stagnira. Od početka godine radi se određena korekcija traženih cijena, još uvijek manje od potrebne za značajno buđenje tržišta. Povećanje ponude stanova najviše bilježe gradovi u Istri: Medulin, Novigrad, Poreč, Pula, Umag, ali i Trogir, Vodice, Novalja, Crikvenica i Opatija.

Prosječne tražene cijene stanova, prema podacima Njuškala, u svim županijama s izlazom na more bilježe porast u zadnjih godinu dana. Prednjači Dubrovačko-neretvanska s 11.98%, slijedi je Ličko-senjska s 10.79%, Primorsko-goranska s 9.71%,  Istarska s 8.47 %, Šibenska s 8.06%, Splitska s 7.10% i Zadarska s 7.06%.

Prosječne tražene cijene kuća slabije rastu, pa tako najveći rast bilježi Ličko-senjska s 8.38%, slijedi Istarska s 5.28%, Primorsko-goranska s 4.64%, Šibensko-kninska s 4.40%, Dubrovačka s 3.74%, Splitska s 3.14% i Zadarska s 1.89%.

Pogledamo li cijene stanova i kuća po najvećim hrvatskim gradovima, i dalje je na prvom mjestu Dubrovnik gdje prosječna tražena cijena stana iznosi 3.871 eura po kvadratu, a prosječna tražena cijena za kvadrat kuće iznosi 4.634 eura.

U Opatiji i dalje rastu cijene stanova, pa se sada za kvadrat stana u prosjeku traži  3.331 euro, što je porast od 3.77% u odnosu na isti mjesec prošle godine. Prosječno se za kvadrat kuće traži 2.897 eura.

Hvar također bilježi porast u odnosu na prošlu godinu u iznosu od 5.20%, pa je tako prosječna tražena cijena stana malo ispod 3.000 eura po m2, 2.953 eura. Tražena cijena kvadrata kuće je za 15% pala i sada iznosi 2.308 eura.

U Splitu je prosječna tražena cijena za kvadrat stana 2.859 eura, koja je u prosjeku rasla za 9% u godinu dana, dok je tražena cijena kvadrata kuće rasla 3.85%, pa tako u Splitu prvi put tražena prosječna cijena kvadrata kuće prelazi 3.000 eura i iznosi 3.021 euro.

Rovinj nastavlja pozitivan trend pa su tako tražene cijene stanova narasle za čak 14.5%, pa tako prosječna tražena cijena kvadrata stana u Rovinju sada iznosi 2.809 eura. Cijene kuća su slabije rasle, oko 5%, prosječno 2.206 eura po m2.

Tražena cijena kvadrata stana prošle godine bila je ispod 2.000 eura, dok sada prelazi granicu od 2.000 eura u sljedećim gradovima: Zadar, 2.125 eura (+8.7%), Crikvenica, 2.052 eura (+4.53%), Medulin, 2.091 eura (+5.61%), Poreč, 2.038 eura (+7.83%).

Prosječna tražena cijena kvadrata stana pala je ispod 2.000 eura u odnosu na prošlu godinu primjerice u Korčuli 1.884 eura (-7.15%) gdje primjećujemo pad cijena i smanjenje ponude stanova, ali i povećanje ponude kuća kao i veliki rast tražene cijene kvadrata kuće od skoro 20%, pa tako prosječna tražena cijena kvadrata sada iznosi 2.360 eura.

Plitvička jezera bilježe značajan rast traženih cijena kuća u zadnjih godinu dana, za malo manje od 30%, pa je tako prosječna tražena cijena po m2 prešla 1.000 i iznosi 1.095 eura.

Što se otoka tiče, svi dobro povezani otoci blizu kopna bilježe porast potražnje, dok slabije povezani i udaljeniji otoci bilježe pad i potražnje i cijena, s iznimkom Mljeta na kojem tražene cijene rastu, kao i potražnja. Do kraja ove godine očekujemo daljnje povećanje ponude, pogotovo u srednjem i sjevernom dijelu Jadrana, kao i korekciju traženih cijena koje su sada na visokim razinama, u puno slučajeva iznad realne vrijednosti. Očekujemo blago veću potražnju u odnosu na prošlu godinu, kao i blagi porast realiziranih cijena, od nekoliko posto usporedno s prošlom godinom, najviše na jugu, a manje prema sjeveru.

Nadalje, značajno se povećao broj domaćih kupaca koji kupuju nekretnine za komercijalizaciju tijekom sezone. Proces odlučivanja i kupnje puno je brži nego prethodnih godina.

Evidentno je povećanje potražnje kako stranog tržišta tako i domaćeg, ali je ponuda i dalje na najvećem dijelu obale, posebice izvan gradskih središta, i dalje veća od potražnje.

Primjetan je povećan trend potražnje luksuznih i vrhunskih nekretnina, te očekujemo da će ciljane lokacije i luksuzne izvedbe u prodaji postići rekordne cijene.