Nema komentara

Počele prijave za subvencionirane kredite, manje ih je nego lani

Počele su prijave za subvencionirane kredite, traju dva tjedna, a mogu se prijaviti mlađi od 45 godina koji u vlasništvu nemaju kuću ili stan, ili imaju stan koji žele prodati kako bi kupili veći. Ovogodišnja novost je ta da natječaj neće ići po principu – tko prvi, njegova subvencija!

Ove su godine za subvencioniranje stambenih kredita osigurana 42 milijuna kuna, a ministar graditeljstva Predrag Štromar jamči da će subvencije dobiti svi koji zadovoljavaju uvjete. Jedna od takvih je i Ivana Prstec, koja je trenutačno u potrazi za stanom. Subvencija bi joj svakako dobrodošla.

”Kada ideš u nešto novo, onda stvarno tih prvih par godina, dok se čovjek uopće navikne da daje nekakav novac koju prije nije davao – definitivno ima svoju težinu”, rekla nam je Ivana Prstec.

Razdoblje subvencije ove godine produljeno je s četiri na pet godina, kredit se može podići u 12 banaka, a novost je i da će visina subvencije koja je od 30 do 51 posto ovisiti o razvijenosti mjesta u kojem se nekretnina kupuje. Ministar Štromar ističe demografsku komponentu ove mjere.

”I dalje se subvencija produljuje za dvije godine za svako rođeno dijete. Tako, ako netko ima kredit na 15 godina, a rodi mu se troje djece, ima 11 godina subvencije”, rekao je Štromar.

Prošle godine realizirano je 2320 zahtjeva ukupne vrijednosti 17,5 milijuna kuna, 41 zahtjev je odbijen, a 38 podnositelja povuklo je zahtjev. Statistika je pokazala i da je u obiteljima koje su dobile subvencinirane kredite rođeno 239 djece.

”Glavna stvar je da ti ljudi nisu otišli iz Hrvatske, ovdje rade i pridonose rastu BDP-a i kvaliteti gospodarstva i življenja u Hrvatskoj”, rekao je Štromar.

Ipak, Zakon o subvecioniranju stambenih kredita za neke je stručnjake diskutabilan. Najveći problem je kratak rok za prijave, ističe direktor Operete, Boro Vujović.  ”Ono što je ministar rekao, ‘tko preda u dva tjedna, taj će sigurno dobiti’, na tržištu stvara pomutnju. Kupci nemaju vremena gledati, tražiti i pregovarati, nego moraju pristati na uvjete koje prodavatelji traže.”

Prijava je mnogo manje nego lani, a ministar Štromar to opravdava boljom organiziranošću.

Izvor: prvi.hr