Nema komentara

Do posla u sezoni lako, ali do smještaja nemoguće: Privatni iznajmljivači s tržišta izgurali podstanare i studente

Hrvatska trenutačno ima više od pola milijuna kreveta u privatnom smještaju u turizmu, a privatnih iznajmljivača sve je više. Iako se to može tumačiti kao pozitivan trend, turizam je doslovce s tržišta najma stanova izgurao podstanare, radnike i studente.

Posao u sezoni lako je naći, ali smještaj gotovo nemoguće. U Hrvatskoj je trenutačno u privatnom smještaju 560 tisuća kreveta, najviše u Splitu, Zadru, Dubrovniku, Crikvenici i Rabu.”Imamo dovoljan broj letova, dovoljan broj gostiju koji dolazi i popunjenost je izvrsna”, rekao je Božo Burić iz Udruženja privatnih iznajmljivača Dubrovnik.

Sve veći broj smještaja u turizmu stvara probleme lokalnom stanovništvu i studentima. U Puli bilježe rast od 18 posto u broju kreveta. U Zagrebu je gotovo tri tisuće stambenih jedinica u turističkom najmu, što utječe na tržište nekretnina.

“Velika je potražnja i ljudi uglavnom kupuju da bi iznajmljivali. Isto tako, zbog toga je i manja ponuda stanova za dugoročni najam, što je automatski dovelo do porasta cijena”, rekao je Boro Vujović iz Sektora nekretnina HGK.

Privatni smještaj raste i ruralnim sredinama. U okolici Vrgorca je sve više onih koji iznajmljuju svoje seoske kuće za odmor i u sezoni idu u podstanare.”Iz kuće izađemo polovicom petog mjeseca pa se vratimo polovicom devetoga. Izgradili smo kuću i nema potrebe da stoji prazna jer nam se iznajmljivanje isplati”, rekla je Jelena Gašpar Umčane iz Vrgovca.

U 2017. godini broj kreveta u privatnom smještaju rastao je za 10 posto, a ova sezona trebala bi donijeti novi rast.

 

Izvor: dnevnik.hr

Nema komentara

Nikad više novca: kamate će padati, a krediti polako rastu

Najviše rastu gotovinski krediti, stambeni stagniraju zbog iseljavanja. U drugom dijelu 2018. kamatne stope mogle bi se stabilizirati, a na kreditnu sposobnost negativno bi mogao utjecati Ovršni zakon.

Na kraju 2016. čudili smo se višku od 13 mlrd. kn na novčanom tržištu, a posljednjih dana 2017. višak likvidnosti dosegnuo je rekordne 23 mlrd. kn. Premda kamatne stope zbog toga nisu dodatno korigirane, bankari ovih dana imaju pune ruke posla s obračunom nižih kamata, vezanih uz nacionalnu referentnu kamatu, koje će se primjenjivati od 1. siječnja, a bit će vidljive na anuitetima u veljači. Hoće li se trend pada kamata zadržati i kakva nas godina očekuje? Prema onome što su nam odgovorili bankari, 2018. bismo mogli parafrazirati naslovom jedne knjige: Dobro je, lijepo je. – U 2017. u bankarstvu su, usprkos visokom rastu rezervacija zbog Agrokora, profilirani i pozitivni trendovi.
Rast novih kredita stavnovništvu je započeo, a skroman trend rasta novih kredita poduzećima primjetan je još od 2016. Kamatne stope na kredite i dalje padaju, a najizraženiji je kod stambenih kredita – kažu u Hrvatskoj udruzi banaka, napominjući da je zaustavljen i rast kamatne marže. Najavljuju nastavak pada kamata dok se ne iscrpi utjecaj pada premija rizika za hrvatsko tržište i kamata na depozite i rasta potražnje. – U drugom dijelu godine kamatne stope bi se mogle stabilizirati, ako se ne promijene odnosi na tržištima kapitala u zemlji i okruženju, ponajprije u europodručju – prognoziraju u HUB-u. Ističu da banke sada zaoštravaju tržišno natjecanje, visoko su kapitalizirane i spremne odgovoriti na svaku zdravu potražnju za kreditima uz kamatne stope najniže u povijesti. No, brojke zasad ne slijede tu logiku kad su posrijedi stambeni krediti koji su još u minusu, a kreditni rast stanovništva ponovo se zasniva na potrošnji – rastu gotovinski krediti, i to postojećim klijentima. Bankari to objašnjavaju negativnim demografskim trendovima jer se mladi iseljavaju iz Hrvatske, no neobično je i što se pozivaju na novi ovršni zakon, koji još nije na vidiku, ali će, kažu, djelomično zoštriti kreditnu sposobnost dijela klijenata za dugoročne kredite.
Poduzeća su jednim dijelom već prezadužena, a često se i izravno financiraju u inozemstvu, na tržištu kapitala ili kroz faktoring. Kakva je ponuda po bankama? Zaba kunske stambene kredite u trenutačnoj akciji odobrava uz kamatu od 3,80%, fiksnu za prvih pet godina, te 4,15% u nastavku otplate. Za eure su u istoj kombinaciji kamate 3,20 i 3,75%. Ti uvjeti vrijede i za refinanciranje iz drugih banaka. Nenamjenske kredite odobravaju uz kamatu od 6,9% za eure i 7,45% za kune. Do kraja siječnja 2018. imaju i akciju osiguranih kredita u eurima s fiksnom kamatom od 5,8%.
Izvor: vecernji.hr
Nema komentara

Ministar otkrio što donose nova pravila o najmu stanova

Dva desetljeća nakon što je Ustavni sud zatražio od Sabora da u roku od šest mjeseci izmijeni Zakon o najmu stanova Vlada se napokon prihvatila tog zadatka. U saborsku proceduru uputila je prijedlog kojim se, nadaju se – rješava spor između vlasnika stanova oduzetih u bivšoj državi i zaštićenih najmoprimaca koji u njima žive. O tome je govorio potpredsjednik vlade i ministar Predrag Štromar.

Na pitanje hoće li vlasnici moći raspolagati svojom imovinom nakon što prođe prijelazno razdoblje od pet godina ministar Štromar je rekao: “Pred nama je prijedlog zakona i ja sam siguran da će biti donesen u nekom sličnom obliku pošto je ovo tek prvo čitanje do početka ljeta. Tako bi ti vlasnici koji su stvarni vlasnici mogli raspolagati svojim stanovima točno za pet godina, sredinom 2023. godine.”

Kazao je i da će zaštićeni najmoprimci morati izaći iz stanova, no da će tada država stati iza njih i morati im pronaći adekvatni smještaj. “Oni će imati pravo prvenstva na stanove iz POS-a, jedinica lokalne samouprave, državne stanove. A onda će im država još pet godina omogućiti subvencioniranje ukoliko oni neće moći plaćati tržišnu najamninu. Mi ćemo morati uložiti 47,5 milijuna kuna iz državnog proračuna za to”, najavio je.

Dodao je da ne strahuje od ružnih scena poput deložacija jer će “sve biti na temelju zakona i dogovora te će država stati iza zaštićenih najmoprimaca”.

Bilo je riječi i o prijedlogu Zakona o komunalnom gospodarstvu, koji se u saborskoj raspravi ocjenjivalo krovnim zakonom za obavljanje komunalne djelatnosti jer obuhvaća “srž poslova kojima se bave jedinice lokalne samouprave”, a na koji je saborska oporba imala niz zamjerki.

“Ovo je tek prvo čitanje, i sve konstruktivne ideje će biti prihvaćene. Razgovarat ćemo sa svima, imamo vremena i ja mislim da moramo donijeti taj zakon i uskladiti ga sa svim direktivama i zakonodavstvom u Hrvatskoj”, istaknuo je ministar Štromar.

 

Izvor: tportal.hr

Nema komentara

Interes kupaca za zagrebačke stanove veći nego za kuće

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako siječanjske cijene stanova u Zagrebu bilježe godišnji porast vrijednosti, dok cijene kuća istovremeno bilježe pad.

Prosječna oglašavana cijena stana u Zagrebu je tijekom siječnja iznosila 1765 eura po kvadratnome metru što je oko 7 posto više no u istom mjesecu lani, te 8,8 posto više nego 2016. godine.
Za „kvadrat“ kuće, s uključenom cijenom okućnice, u Zagrebu se tijekom siječnja u prosjeku tražilo 1209 eura što je čak 556 eura manje nego za kvadratni metar stana.

Prosječne oglašavane cijene zagrebačkih kuća tijekom siječnja su na godišnjoj razini zabilježile pad vrijednosti u visini od čak 3,3 posto, dok su u odnosu na isti mjesec 2016. godine bile za 5,5 posto niže,

Unatoč višim cijenama, stanovi na zagrebačkom području pronalaze svoje kupce mnogo lakše nego kuće. Najviše cijene moguće je pronaći u središtu, a najniže na rubnim dijelovima grada.

Prosječna oglašavana cijena kvadrata stana u visini od gotovo 2100 eura učinila je Centar najskupljim dijelom Zagreba. Navedeni je iznos, prema podacima oglasnika Crozilla.com, u prosjeku bio 7,4 posto viši nego lani, te 8,7 posto viši no u siječnju 2016. godine.

Najveći godišnji porast zabilježen je na zapadnom dijelu grada gdje su cijene stanova porasle za 7,7 posto, te su ujedno bile i 8,3 posto više nego u prvom mjesecu 2016. godine, a za jedan se četvorni metar u prosjeku tražilo 1581 euro.

U usporedbi s prvim mjesecom 2016. godine najmanji porast cijena stanova iznosi 1,6 posto, a zabilježen je na istočnom dijelu Zagreba gdje je prosječna oglašavana cijena iznosila 1610 eura po kvadratnome metru, što je, pak, 6,6 posto više nego lani u istom mjesecu.

Južno od rijeke Save siječanjske cijene stanova bile su niže no lanjske. Naime, u Novom Zagrebu je, prema podacima oglasnika Crozilla.com, na godišnjoj razini zabilježen pad cijena. Prosječna tražena cijena kvadrata stana u tom je dijelu Zagreba tijekom siječnja iznosila 1382 eura što je 0,9 posto manje nego u istom mjesecu lani, no u usporedbi s prvim mjesecom 2016. godine upravo taj dio grada bilježi najveći porast cijena koji iznosi 8,8 posto.

Stanovi u Centru – najskuplji i najatraktivniji

Centar Zagreba je, prema podacima oglasnika Crozilla.com, tijekom siječnja bio najatraktivniji dio grada za kupnju stana, nakon njega je velika potražnja vladala i za stanovima na području Trešnjevke, Maksimira, Dubrave i Jaruna.

 

Izvor: crozilla.com

Nema komentara

Država prodaje stanove na atraktivnim lokacijama: Pogledajte što se nudi i po kojim cijenama

Ministarstvo državne imovine objavilo je poziv za podnošenje ponuda za kupnju ukupno 33 nekretnine u vlasništvu RH.

Ministarstvo državne imovine na svojim je stranicama objavilo poziv za podnošenje ponuda za kupnju stanova u vlasništvu Republike Hrvatske. Radi se o ukupno 33 nekretnine koje se nalaze na vrlo atraktivnim lokacijama, a uz svaki stan objavljena je i početna cijena, kao i iznos jamčevine.

Pristigle ponude za stanove otvarat će se 28. ožujka, kada istječe i rok za podnošenje ponuda, a najboljim ponuditeljima smatrat će se oni koji su, naravno, ponudili najvišu cijenu. Svi stanovi prodaju se u zatečenom stanju “Viđeno-kupljeno”, objasnili su u Ministarstvu.

Ako razmišljate o predavanju ponude za neku od nekretnina u centru Zagreba, detalje možete pročitati na stranicama Ministarstva, ali dobro je znati da se radi o nekretninama koje su uglavnom u poprilično lošem stanju.

Tako se primjerice na adresi Vrbanićeva 58 prodaje stan od 29,64 metara kvadratnih. Početna cijena je 251.000,00 kuna, dok jamčevina iznosi 25.100,00.

Radi se o stanu na prvom katu zgrade koji se sastoji od sobe, kupaonice i predsoblja. U opisu nekretnine piše da je zapuštena i da se ne održava. “U sklopu kupaonice je i prostor za pripremu hrane”, navedeno je kao nedostatak nekretnine.

I dok se ovaj stan nalazi u širem centru grada, nude se i nekretnine u samom centru. Tako se na adresi Ilica 31 prodaje stan od 41,42 metara kvadratnih s početnom cijenom od 319 tisuća kuna. Sastoji se od dvije sobe, kuhinje i hodnika. Na četvrtom je katu ulične zgrade, a u opisu nekretnine navodi se da je u trošnom stanju i da je potrebna adaptacija. Naglašena je i mala visina.

Prvi na popisu nekretnina je stan od 86,90 metara kvadratnih na adresi Antuna Bauera 28 čija je početna cijena 760 tisuća kuna. Navodi se da je stan u izuzetno derutnom stanju te da je potrebno izmijeniti svu stolariju, instalacije, podne i zidne obloge.

“Vlaga od oborina i puknutih instalacija je napravila veliku štetu. Grijanja nema. Dizalo je u fazi ugradnje. Od instalacija ima vodu, struju kanalizaciju i plin. Ugrađuje se toplinska fasada”, stoji u opisu nekretnine.

Razgledavanje stanova bit će moguće 9. ožujka od 13 do 14 sati i 16. ožujka u istom terminu.

Izvor: Dnevnik.hr